Mognadslagrad prosecco ska få riserva-beteckning

Finns det någon som inte dricker prosecco? Om inte annat så för att blanda till en Aperol spritz eller Negroni Sbagliato. Inget ont i det (jag gör det själv).

Men nu kan det bli ändring på detta, rapporterar nyhetstjänsten Meininger. Prosecco-regionen ska nämligen införa en ny klass för sina viner: Prosecco Riserva DOC.

Likheten med vanlig Prosecco är att druvan och metoden med andrajäsning på trycktank är densamma. Skillnaden ligger i lagring. Riserva-vinerna ska ligga kvar i tanken minst ett år för att mogna – och jäsresterna ska ligga kvar i tanken minst halva tiden.

Resultatet blir att vinerna får en viss brödighet och mognad – likt dyr cava och champagne. Den nya klassen Prosecco Riserva DOC kommer att införas nästa år.

Observera att bilden är ett montage.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…