Nästa år är Stockholm European Capital of Gastronomy

Under 2023 tar Stockholm plats som Europas gastronomiska huvudstad. En stor möjlighet för huvudstaden att visa upp sin gastronomiska kvalitet och mångfald. Allt ska ske med fokus på hållbarhet.

Lanseringen presenterades den 28 oktober på Kungliga Slottet där kung Carl XVI Gustaf öppningstalade inför 150 gäster. Utnämningen görs av European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Grankvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad. Krakow hade titeln 2019 och efter ett par pandemiår är Lissabon gastronomisk huvudstad i Europa i år.

– Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll, säger projektledaren Carl Jan Granqvist.

Ännu är alltså inget program fastlagt men organisatörerna hoppas på ett brett engegemang från Stockholms alla aktörer för att sätta fokus på gastronomisk njutning och måltidskultur.

Bakom projektet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i samarbete med Stockholms Stad genom Visit Stockholm.

Samtidigt presenterades Sveriges nya Landskapsmåltider som engagerat runt trehundra personer runt om i landet att skapa moderna rätter kopplade till de olika landskapens kulturella och gastronomiska traditioner. Utöver de 25 landskapens bidrag har också Stockholm tagit fram en egen måltid. Samtliga måltider kommer på olika sätt att finnas med i utbudet under det kommande gastronomiska året.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…