Nästa år är Stockholm European Capital of Gastronomy

Under 2023 tar Stockholm plats som Europas gastronomiska huvudstad. En stor möjlighet för huvudstaden att visa upp sin gastronomiska kvalitet och mångfald. Allt ska ske med fokus på hållbarhet.

Lanseringen presenterades den 28 oktober på Kungliga Slottet där kung Carl XVI Gustaf öppningstalade inför 150 gäster. Utnämningen görs av European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Grankvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad. Krakow hade titeln 2019 och efter ett par pandemiår är Lissabon gastronomisk huvudstad i Europa i år.

– Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll, säger projektledaren Carl Jan Granqvist.

Ännu är alltså inget program fastlagt men organisatörerna hoppas på ett brett engegemang från Stockholms alla aktörer för att sätta fokus på gastronomisk njutning och måltidskultur.

Bakom projektet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i samarbete med Stockholms Stad genom Visit Stockholm.

Samtidigt presenterades Sveriges nya Landskapsmåltider som engagerat runt trehundra personer runt om i landet att skapa moderna rätter kopplade till de olika landskapens kulturella och gastronomiska traditioner. Utöver de 25 landskapens bidrag har också Stockholm tagit fram en egen måltid. Samtliga måltider kommer på olika sätt att finnas med i utbudet under det kommande gastronomiska året.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…