Nu kan du bli schack och mat i vinbaren

Vad gör man när man vill utveckla konceptet i en vinbar? För mig är kanske inte schack den första tanken – men nu finns den: Svarta Hästen Schack & Vin.

Det är vinbaren i Arnoldshuset på Biblioteksgatan i Stockholm som öppnar nytt. Här låg tidigare Ferdinands Vinrum. Mycket av miljön finns kvar men har kompletterats med schackbord av de mer spektakulära slaget. Vinet kommer från en diger vinlista med vinkällaren runt hörnet. Maten hämtas från restaurangen i gatuplanet.

I samma hus finns också legendariska Spy Bar och det är därifrån man hämtat Joel Ighe, nattklubbschef på Spy Bar.

– Detta är ett ställe för de som trivs i krogmiljö men också vill umgås aktivt och stimulera hjärnan. Här är alla välkomna att uppleva schack och vin oavsett färdigheter, förklarar Joel Ighe.

Schack och vin en ny kombo i vinbaren Svarta Hästen.

Vinbaren på Svarta Hästen har plats för tjugo schackspelare men även utrymme för drop-in gäster i baren. Sommelier är Calle Stuborn, som inte bara är vinexpert  utan även före detta juniormästare i Täby Schackklubb. Joel Ighe understryker dock att det inte är obligatoriskt att spela schack.

– Vill du endast insupa atmosfären är du ändå välkommen att svänga förbi Biblioteksgatan 21.

För den schackintresserade finns dock möjlighet att utveckla sina kunskaper. Genom vinbaren kan man boka Svarta Hästens personliga schacktränare – den licenserade internationella schackinstruktören Carl Fredrik Johansson.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…