Nu siktar Julita Wärdshus på en Michelinstjärna

I femton år har vår kockstjärna Tommy Myllymäki drivit restaurangen på Julita Wärdshus i Södermanland – de senaste åren vid sidan av den enstjärniga krogen Aira på Djurgården. Nu tas nästa steg för att etablera Julita som en gastronomisk destination när Aira förvärvar restaurangen.

Ambitionen är hög vilket man visar genom att utse Gustav Leonhardt till kökschef. Han är både Årets Kock och vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och därmed Sveriges representant i kock-VM Bocuse d’Or 2024/25.

– Det ska bli fantastiskt att få laga mat på hög nivå i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential, säger Gustav Leonhardt.

Gustav Leonhardt vann Årets Kock 2021.

Julita ska stå på egna ben även om Aira står som ägare – och även om hantverksnivån och kreativiteten från Aira kommer vara närvarande. Inte minst ska det bli en tydligare nordisk och lokal profil på menyn. Upplevelsen på Julita ska även inkludera övernattning i historiska miljöer samt frukost.

– När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraft som behövs för att ta Julita till den nivå som det förtjänar – en Michelin-destination, förklarar Tommy Myllymäki.

Pi Le, som numera inte bara är kökschef på Aira utan dessutom delägare, blir även delägare i Julita.

Restaurangen kommer att ha öppet från 1 juni till mitten av september under det första året. 


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…