Nu siktar Julita Wärdshus på en Michelinstjärna

I femton år har vår kockstjärna Tommy Myllymäki drivit restaurangen på Julita Wärdshus i Södermanland – de senaste åren vid sidan av den enstjärniga krogen Aira på Djurgården. Nu tas nästa steg för att etablera Julita som en gastronomisk destination när Aira förvärvar restaurangen.

Ambitionen är hög vilket man visar genom att utse Gustav Leonhardt till kökschef. Han är både Årets Kock och vinnare av Bocuse d’Or Sweden 2023 och därmed Sveriges representant i kock-VM Bocuse d’Or 2024/25.

– Det ska bli fantastiskt att få laga mat på hög nivå i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential, säger Gustav Leonhardt.

Gustav Leonhardt vann Årets Kock 2021.

Julita ska stå på egna ben även om Aira står som ägare – och även om hantverksnivån och kreativiteten från Aira kommer vara närvarande. Inte minst ska det bli en tydligare nordisk och lokal profil på menyn. Upplevelsen på Julita ska även inkludera övernattning i historiska miljöer samt frukost.

– När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraft som behövs för att ta Julita till den nivå som det förtjänar – en Michelin-destination, förklarar Tommy Myllymäki.

Pi Le, som numera inte bara är kökschef på Aira utan dessutom delägare, blir även delägare i Julita.

Restaurangen kommer att ha öppet från 1 juni till mitten av september under det första året. 


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…