Nya krogar ersätter inte de stängda

Det sänker sig ett viss krogmörker över Stockholm. I januari finns inte Oaxen, Gastrologik och Agrikultur kvar. Saknade av många. Men du behöver inte lida allt för länge om det är nya restauranger du vill gå på. 

Sällan har det öppnat så många krogar som under de senaste tre åren i både Stockholm och andra storstäder. Trots att många krögare gått på knäna tycks pandemin inte ha varit ett hinder för nyetableringar. Dessvärre är det ju inte krogar på Gastrologik – eller Oaxen-nivå som öppnar.

Jag har tidigare berättat om fyra krogar som nyligen öppnat – bland annat Chez Jolie i Stockholm och Gurras i Göteborg – men nu händer det mer i Stockholm.

Mest spännande är Enjoy Bazaar på Engelbrektsplan i Stockholm. Bakom köket finns stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson från tvåstjärniga Aloë. Enligt fastighetsägaren Humlegården inkluderar satsningen ”en spännande hållbar miljö i modern design och ett ghost kitchen som erbjuder en stor variation av rätter med asiatisk touch att äta på plats, som takeaway eller hemkörning.” Restaurangen på 260 kvm i T-House har två våningar och till våren öppnas en generös uteservering i parken.

Robin Moderato och Christopher Ellertsson

Samma fastighetsägare (Humlegården) har också nytt på gång i Norra Stationsområdet. Det är krögarna Robin Moderato och Christopher Ellertsson (bl a Dining Club, Vassa Eggen, Boqueria och senast Carousel) som ska etablera en ny krog i en paviljong på området. Namnet är Paviljongen. Start i januari.

– Det blir en trivsam kvarterskrog för alla tillfällen. En community och mötesplats för alla i området, både boende och besökare. Vår ambition är att upplevelsen ska vara premium, levande, mysig och prisvärd – en local hero, säger Christopher Ellertsson.

Mera krognytt i Stockholm

Som sagt: Agrikultur försvinner ju på Roslagsgatan. Men lokalen kommer inte att stå tom länge. Nu är det klart att den välmeriterade kocken Joel Aronsson tar över och öppnar restaurang Bord tillsammans med sommelieren Emil Gunneflo.

Bar Nîmes heter en kvarterskrog som nu öppnar på Rådmansgatan. Bakom satsningen står Kim Öhman, krögaren bakom Farang i Stockholm. I fler har han sökte efter en bra lokal för att öppna denna drömkrog – som ska bli en klassiker om Kim får bestämma.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…