Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang Oxenstiernan på Östermalm i Stockholm. Hans partner blir silversmeden och den tidigare krögaren Sebastian Schildt.
Restaurang Oxenstiernan öppnade första gången 2021 i den Oxenstiernska malmgården från 1700-talet. Då var det helt och hållet ett projekt skapat av Sebastian Schildt med Elvira Lindqvist som ansvarig köksmästare. Den kände silversmeden hade redan sin silversmedja i ett annat hus på malmgården.
Nu är det 2025 och då kommer Viktor Westerlind att vara krögare och därmed sätta sin prägel på krogen – kanske inte vad gäller design och inredning där Sebastian Schildt har sin främsta styrka.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sjösätta denna drömkrog tillsammans, på en mycket speciell plats. Vi vill erbjuda olika upplevelser under ett och samma tak – och nå fler gäster på fler sätt. Det här projektet är fullt av möjligheter, säger Viktor Westerlind.
Ambitionerna ligger förstås på stjärnnivå – inte så konstigt då Viktor Westerlind bara de senaste sju åren varit på stjärnkrogar som Frantzén, Aira och Operakällaren.
Öppningen av restaurangens tre olika delar med olika koncept kommer att ske efterhand. Först ut är sommarkrogen Jardin, en trädgårdsrestaurang med inspiration från Provence. Jardin öppnar den 28 juni.
Under höstsäsongen öppnar en bistro – en mysig kvarterskrog i det lyxiga formatet, där älskade klassiker möter våra finaste nordiska råvaror. Som final blir det fine dining. Runt januari öppnar den mest intima delen av Oxenstiernan: en matsal där modern fine dining får ta ut svängarna.
– Här ska det personliga, det kreativa och det nordiska stå i centrum i en avskalad, elegant miljö, förklarar Viktor Westerlind.
Om du inte har koll på Viktor Westerlind.
Viktor Westerlind är en av Sveriges mesta och bästa kockar. Få andra har så mycket erfarenhet och framgång från några av Sveriges bästa krogar: F12, Frantzén, Aira och Operakällaren. Han vann Årets Kock 2009, tog guld med Svenska Kocklandslaget vid Culinary Olympics 2012, och är sedan 2022 även tävlingsledare för Årets Kock.