Nya ROX med Viktor Westerlind – nu är det klart

Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang Oxenstiernan på Östermalm i Stockholm. Hans partner blir silversmeden och den tidigare krögaren Sebastian Schildt.

Restaurang Oxenstiernan öppnade första gången 2021 i den Oxenstiernska malmgården från 1700-talet. Då var det helt och hållet ett projekt skapat av Sebastian Schildt med Elvira Lindqvist som ansvarig köksmästare. Den kände silversmeden hade redan sin silversmedja i ett annat hus på malmgården.

Nu är det 2025 och då kommer Viktor Westerlind att vara krögare och därmed sätta sin prägel på krogen – kanske inte vad gäller design och inredning där Sebastian Schildt har sin främsta styrka.

Restaurang Oxenstiernan ligger i en gammal malmgård från 1700-talet.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sjösätta denna drömkrog tillsammans, på en mycket speciell plats. Vi vill erbjuda olika upplevelser under ett och samma tak – och nå fler gäster på fler sätt. Det här projektet är fullt av möjligheter, säger Viktor Westerlind.

Ambitionerna ligger förstås på stjärnnivå – inte så konstigt då Viktor Westerlind bara de senaste sju åren varit på stjärnkrogar som Frantzén, Aira och Operakällaren.

Öppningen av restaurangens tre olika delar med olika koncept kommer att ske efterhand. Först ut är sommarkrogen Jardin, en trädgårdsrestaurang med inspiration från Provence. Jardin öppnar den 28 juni. 

Under höstsäsongen öppnar en bistro – en mysig kvarterskrog i det lyxiga formatet, där älskade klassiker möter våra finaste nordiska råvaror. Som final blir det fine dining. Runt januari öppnar den mest intima delen av Oxenstiernan: en matsal där modern fine dining får ta ut svängarna. 

– Här ska det personliga, det kreativa och det nordiska stå i centrum i en avskalad, elegant miljö, förklarar Viktor Westerlind.

Om du inte har koll på Viktor Westerlind.

Viktor Westerlind är en av Sveriges mesta och bästa kockar. Få andra har så mycket erfarenhet och framgång från några av Sveriges bästa krogar:  F12, Frantzén, Aira och Operakällaren. Han vann Årets Kock 2009, tog guld med Svenska Kocklandslaget vid Culinary Olympics 2012, och är sedan 2022 även tävlingsledare för Årets Kock.

Här kan du läsa mer om Oxenstiernan.


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…
3 NitroCapt_Winner of the Food Planet Prize 2025_Photo Credit Erik Olsson
För första gången blev det en svensk vinnare i den världsomfattande tävlingen Food Planet Prize. Det är innovationsföretaget NitroCapt i…