Nya svindlerier i vinbranschen – nu drabbas Bordeaux

Bedrägerier med mer eller mindre exklusiva viner tycks aldrig upphöra. Ständigt kommer nya rapporter. Är vinkonsumenter alldeles för lättlurade?

Senast är det fem fransmän som arresterats i ett svindleri som nyligen upptäckts. Svindlarna har på olika vägar förvandlat superbilligt spansk vin till välkänt appellationsvin från Bordeaux – bland annat St-Emilion, Pomerol, St-Julien och Margaux. Svindlerierna har pågått mellan 2013 och 2019 och tros ha inbringat 4 miljoner euro (cirka 50 miljoner kr). Rapporterar engelska The Times enligt VinAvisen.dk.

Det hela började när vingrossisten Cellier Vinicole du Blayais år 2013 hade tagit emot beställningar på mer vin än de slutligen hade tillgång till, på grund av en dålig skörd. Tricket blev då att fylla ut de utlovade leveranserna med dessa fuskflaskor. Uppenbarligen har inte kunderna märkt något. De fortsatte då av bara farten. Ända tills nu.

En annan historia som uppdagades nyligen handlar om sex personer som arresterats där samtliga hade förbindelser till den katalanske vinproducenten Grupo Reserva de la Tierra. De sex är anklagade för att mellan 2019 och 2021 ha tjänat 14 miljoner euro (cirka 150 miljoner kr) genom att sälja fyrtio miljoner liter billigt spanskt vin med dyra etiketter. På etikletterna syntes berömda appellationer som Priorat, Terra Alta, Tarragona, Catalunya och Montsant, rapporterar Vinavisen.dk.

Som sagt: är folk så lättlurade att de inte smakar skillnad på ett spanskt rödtjut och ett Margaux-vin – eller Priorat?


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…