Otrolig miniatyr-vinkällare på Windsor Castle

Oj, så imponerade. Jag kunde inte låta bli att totalt fascineras av detta dockhus komplett med en vinkällare av det bättre slaget. Missa inte filmen.

Dockhuset byggdes i början av 1920-talet och är inrett som ett ståtligt gods fyllt med tusentals föremål. Här finns allt från ett stort bibliotek med läderbundna böcker till sovrum med himmelssängar, ett välutrustat kök och stiliga lyxbilar. Huset har el och även kall- och varmvatten installerat, rapporterar vinavisen.dk. Ja, det går faktiskt att spola i toaletterna.

Köket i dockhuset. Här förstår du hur litet allt är. Foto: The Royal Collection Trust

Men för mig var kanske vinkällaren det mest imponerande. Där finns över tusen exklusiva flaskor vin och sprit – inklusive champagne som Louis Roederer 1911 och Veuve Clicquot 1906 och bordeauxviner som Château Lafite 1875, Château Haut Brion 1888 och Margaux 1899. Det sägs att alla flaskor också är fyllda med de äkta vinet – även om det inte är så många centiliter i varje. Skalan är 1:12.

Vinkällarens flaskor är enormt detaljerade trots att de bara är några centimeter höga.

Dockskåpet är förstås världens mest kända. Det kallas Queen Mary’s Dolls’ House (Mary var gift med kung George V) och kan ses i Windsor Castle utanför London. 

Foto: The Royal Collection Trust

Här finns den gamla filmen (vinkällare kommer efter ca fem minuter)

Här kan du läsa mer – och där finns också en film om bara köket


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…