Pandemin fick oss att dricka dyrare viner

Vad är det man ägnar sig mer åt under en pandemi? Ja, uppenbarligen inte att dricka mer. Istället har vi blivit mer kräsna. Allt fler har köpt dyra viner i systembutikerna – och vinauktionerna har gått som tåget.

När Systembolaget jämför våra inköp i butikerna första kvartalet i år jämfört med 2020 är skillnaden tydlig. Volymmässigt drack vi bara obetydligt mer stilla vin – trots att gränshandeln var i stort sett noll. Däremot drack vi mer bubbelviner – ökningen är hela sexton procent. Främst drack vi mer av mousserande i mellanprisklassen – alltså mellan 120 och 200 kronor. Ett tydligt tecken på att vi uppskattar goda bubbelviner även om det inte står champagne på flaskan. En generell förklaringen till ökningen är också att 2020 var ett år som inte gav många tillfällen till firande.

Även spritförsäljningen ökade med sexton procent men där beror det främst på stängda gränser. Icke förvånansvärt då många har för vana att handla just finare alkohol på tax-free-butiker i olika länder. Intressant nog är det exklusiv sprit som också ökar: mest på hantverksgin, mörk rom och tequila.

Den stora skillnaden mellan åren handlar alltså om att vi drack dyrare viner. Många ville säkert unna sig något bättre nu när 100 kronor inte längre är en psykologisk gräns. Men främst sågs volymökningen på viner över 200 kronor. Som exempel röda viner mellan 200 och 300 kr ökade med fyrtio procent.

Det handlar dock inte bara om viner på hyllan i butikerna utan lika mycket om mer exklusiva viner som lanseras i de tillfälliga sortimenten. Just dessa TS-sortiment har också blivit större – antalet artiklar ökade med hela sjuhundra. Fler konsumenter har alltså upptäckt det tillfälliga sortimentet och fler är mer flexibla med hur de handlar – vilket också gynnar beställningssortimentet.

När det gäller Systembolagets vinauktioner som arrangeras av Bukowskis är det en remarkabel skillnad: ökningen är hela fyrtio procent i volym – både vad gäller inlämnat och sålt. Dags alltså att leta upp dina rariteter – nu kan du få mer betalt än du anar.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….