Passionerad charkbibel från en passionerad charkuterist

En bok av en charkuterist för blivande charkuterister? Behövs det? Mitt svar är ja: om den är gjord på detta genomgripande sätt. Charkbibeln (Natur & Kultur) är gedigen handbok som kommer att stå sig länge.

Bakom boken finns Jon Randow, tidigare kock och sedan tolv år passionerad charkuterist. Två och ett halvt år tog det för honom att skapa denna charkbibel. Det började med en fascination för mjölksyrning, fortsatte med charkutbildning på Eldrimner och slutade med praktik hos en mästercharkuterist i Tyskland innan det egna företaget Korvhantverk startades.

Det du vill veta om att göra chark finns i boken.

Vilket imponerande jobb Jon Randow! Hur känns det att fått ihop allt detta mellan pärmarna?

– Surrealistikt, jag är otroligt stolt, för en kock är det ju alltid en dröm att få ge ut en bok – och nu gör jag det som charkturist. 

Charkbibeln är verkligen en hands-on för dig som vill göra korv och andra charkprodukter. På 352 sidor ryms allt om råvaror, teknik, recept och förädling. Här kan du lära dig allt om hur man gör färskkorv, blodkorv, leverkorv och mjölksyrad korv. Och dessutom varmrökt, kallrök och lufttorkad korv – ja även vegetariskt korv. För att nämna en del.

Även brödfetter är en del av Charkbibeln.

Här finns också allt du vill veta om lufttorkning av kött. Om du är intresserad av någon metod eller typ av kött att lufttorka så finns den säkert i boken.


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
2 MGC_Nordics_alla vinnare-titel
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de…