Passionerad charkbibel från en passionerad charkuterist

En bok av en charkuterist för blivande charkuterister? Behövs det? Mitt svar är ja: om den är gjord på detta genomgripande sätt. Charkbibeln (Natur & Kultur) är gedigen handbok som kommer att stå sig länge.

Bakom boken finns Jon Randow, tidigare kock och sedan tolv år passionerad charkuterist. Två och ett halvt år tog det för honom att skapa denna charkbibel. Det började med en fascination för mjölksyrning, fortsatte med charkutbildning på Eldrimner och slutade med praktik hos en mästercharkuterist i Tyskland innan det egna företaget Korvhantverk startades.

Det du vill veta om att göra chark finns i boken.

Vilket imponerande jobb Jon Randow! Hur känns det att fått ihop allt detta mellan pärmarna?

– Surrealistikt, jag är otroligt stolt, för en kock är det ju alltid en dröm att få ge ut en bok – och nu gör jag det som charkturist. 

Charkbibeln är verkligen en hands-on för dig som vill göra korv och andra charkprodukter. På 352 sidor ryms allt om råvaror, teknik, recept och förädling. Här kan du lära dig allt om hur man gör färskkorv, blodkorv, leverkorv och mjölksyrad korv. Och dessutom varmrökt, kallrök och lufttorkad korv – ja även vegetariskt korv. För att nämna en del.

Även brödfetter är en del av Charkbibeln.

Här finns också allt du vill veta om lufttorkning av kött. Om du är intresserad av någon metod eller typ av kött att lufttorka så finns den säkert i boken.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…