Passionerad charkbibel från en passionerad charkuterist

En bok av en charkuterist för blivande charkuterister? Behövs det? Mitt svar är ja: om den är gjord på detta genomgripande sätt. Charkbibeln (Natur & Kultur) är gedigen handbok som kommer att stå sig länge.

Bakom boken finns Jon Randow, tidigare kock och sedan tolv år passionerad charkuterist. Två och ett halvt år tog det för honom att skapa denna charkbibel. Det började med en fascination för mjölksyrning, fortsatte med charkutbildning på Eldrimner och slutade med praktik hos en mästercharkuterist i Tyskland innan det egna företaget Korvhantverk startades.

Det du vill veta om att göra chark finns i boken.

Vilket imponerande jobb Jon Randow! Hur känns det att fått ihop allt detta mellan pärmarna?

– Surrealistikt, jag är otroligt stolt, för en kock är det ju alltid en dröm att få ge ut en bok – och nu gör jag det som charkturist. 

Charkbibeln är verkligen en hands-on för dig som vill göra korv och andra charkprodukter. På 352 sidor ryms allt om råvaror, teknik, recept och förädling. Här kan du lära dig allt om hur man gör färskkorv, blodkorv, leverkorv och mjölksyrad korv. Och dessutom varmrökt, kallrök och lufttorkad korv – ja även vegetariskt korv. För att nämna en del.

Även brödfetter är en del av Charkbibeln.

Här finns också allt du vill veta om lufttorkning av kött. Om du är intresserad av någon metod eller typ av kött att lufttorka så finns den säkert i boken.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…