Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett vara i en klass för sig.
Den förste vinnaren är veteranen Paul Svensson med sitt senaste verk, Frukt & Bär A-Ö (Bonnier Fakta), övertygade juryn. Bland de nominerade fanns Mat & Kärlek: rätter för vänner och familj av Sofia Wood, Japansk Comfort Food av Saori Ichihara, Ris av Tove Nilsson samt Tomat Tomat av Julia Tuvesson.
Paul Svenssons frukt & bär-guide är den andra A-Ö-boken. Den första hette Grönsaker A-Ö och kom 2020. Hade Cajsa Warg-priset funnits hade den boken också varit en mycket värdig vinnare.
Frukt & Bär A-Ö består av 33 kapitel fyllda med 500 recept. Frukter och bär presenteras i grytor, gratänger, inläggningar, desserter, saft och sylt. Boken är inte bara full av recept utan också bruksanvisningar för den som vill fördjupa sig ännu mer i frukt och bär.
– Det är oerhört roligt att få bekräftelse för något man älskar. Alla kokböcker som nominerats är ett bevis på att det finns rum och behov av många olika sorters gastronomi. Här finns så mycket kärleksfull, omsorgsfull nördighet och en vilja att förmedla matglädje och kunskap. Det uppskattar jag stort, säger Paul Svensson anspråkslöst.
I motiveringen heter det bland annat: ”I sann Cajsa Warg-anda förenar vinnaren lekfullt hemmamatlagning med gastronomi på högsta nivå, och bjuder på recept som ger oss nya perspektiv på några av våra mest älskade och lättillgängliga råvaror”.
Förutom äran och ett diplom fick Paul Svensson även 100 000 kr. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen och detta var första gången som priset delades ut.