Peru toppar före tre spanjorer på World’s 50 Best

Förra året efterträdde danska Geranium sin danska kollega Noma på förstaplatsen på World’s 50 Best – världens ledande ranking av restauranger. 

Nu blev det Peru i topp genom restaurang Central i Lima. Bakom Central ligger tre spanska restauranger – imponerande. Geranium, som vann förra året, får nu lämna listan för att upphöjas till en av tidigare vinnare – kallad Best-of-the-best.

Alchemist, den osannolika Köpenhamnskrogen, gick från plats 18 till plats fem. Meget godt! Frantzén låg förra året på plats 25 – men i år blev det ”bara” plats 30. Inga andra svenska krogar finns med bland de hundra främsta. 

Denna mäktiga bronsdörr är entrén till Alchemist på Refshaleøen i Köpenhamn.

Ett rejält skutt på listan tog New York-krogen Atomix – från plats 33 till nummer 8. Den värsta skuttaren blev dock Paris-krogen Table by Bruno Verjus som gick från 77 plats till den tionde.

Best-of-the-best

Nytt sedan två år är att den som låg etta på listan året innan automatiskt tas bort och hamnar på den än mer prestigefyllda listan: Best-of-the-best. Där finns nu den senaste ettan Germanium samt bland annat danska Noma, Mirazur i franska Menton, italienska Osteria Francescana, El Celler de Can Roca utanför Barcelona och Eleven Madison Park i New York. Se separat länk nedan.

Här är de tio främsta

(Förra årets placering inom parentes)

1. (2) Central, Lima, Peru

2. (3) Disfrutar, Barcelona, Spanien

3. (4) Diverxo, Madrid, Spanien

4. (6) Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien

5 (18) Alchemist, Köpenhamn, Danmark

6. (11) Maido, Lima, Peru

7. (8) Lido 84, Gardone Riviera, Italien

8. (33) Atomix, New York, USA

9. (9) Quintonil, Mexico City, Mexiko

10,  (77) Table by Bruno Verjus, Paris, Frankrike

Här kan du se hela listan på de femtio bästa

Här är krogarna som är ”best-of-the best”


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….