Potatis byggde detta folk – nu i bokform

Jag tror vi alla är potatisälskare innerst inne. Det är ju den gröda som blivit ett med vår kulinariska folkkultur trots att den kom till oss för bara lite över trehundra år sedan. Själv skulle jag lätt säga potatis om någon bad mig nämnda en råvara att leva av resten av livet. För kocken Stefan Ekengren är potatis än mer än bara en råvara.

Boken Potatis (Natur & Kultur) är  Stefan Ekengrens kärleksförklaring till potatis, råvaran som har legat honom närmast hjärtat hela kocklivet. I sitt potatisverk vill han att du ska få koll på olika tekniker som skillnaden mellan stomp, mos och puré – samt hur du får rätt konsistens på duchessen, inse skillnaden mellan palt och kroppkakor och varför potatisgratäng alltid blir bäst med fast potatis.

Kroppkakor är också en potatisrätt. Foto: Roland Persson

I Potatis finns cirka 90 recept, indelade i kapitel beroende på om det handlar om kokt, ugnsgratinerad, stekt eller friterad potatis. Du kan också läsa om hur du kokar potatis med perfekt konsistens, gör vassaste hasselbackspotatisen och fixar de mest krispiga pommes fritesen. 

Boken Potatis berättar också om potatisens historia och hur den räddade livet på en hel befolkning och blev på köpet vår viktigaste basråvara. Både till matlagning och destillering.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….