Potatis byggde detta folk – nu i bokform

Jag tror vi alla är potatisälskare innerst inne. Det är ju den gröda som blivit ett med vår kulinariska folkkultur trots att den kom till oss för bara lite över trehundra år sedan. Själv skulle jag lätt säga potatis om någon bad mig nämnda en råvara att leva av resten av livet. För kocken Stefan Ekengren är potatis än mer än bara en råvara.

Boken Potatis (Natur & Kultur) är  Stefan Ekengrens kärleksförklaring till potatis, råvaran som har legat honom närmast hjärtat hela kocklivet. I sitt potatisverk vill han att du ska få koll på olika tekniker som skillnaden mellan stomp, mos och puré – samt hur du får rätt konsistens på duchessen, inse skillnaden mellan palt och kroppkakor och varför potatisgratäng alltid blir bäst med fast potatis.

Kroppkakor är också en potatisrätt. Foto: Roland Persson

I Potatis finns cirka 90 recept, indelade i kapitel beroende på om det handlar om kokt, ugnsgratinerad, stekt eller friterad potatis. Du kan också läsa om hur du kokar potatis med perfekt konsistens, gör vassaste hasselbackspotatisen och fixar de mest krispiga pommes fritesen. 

Boken Potatis berättar också om potatisens historia och hur den räddade livet på en hel befolkning och blev på köpet vår viktigaste basråvara. Både till matlagning och destillering.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…