Råvaror med vattenanknytning på Mathias Dahlgrens nya krog

Vår svenska mästarkock Mathias Dahlgren är Sveriges enda guldmedaljör i Bocuse d’Or. Han är också känd som en stor innovatör och trendskapare när det gäller krogar. Nu har han lämnat sitt vegetariska tema på Grand Hotel och satsar istället på råvaror med vattenanknytning.

Skaldjursrestauranger finns det många av. Men ingen har hittills satt ”akvatiska” råvaror som tema. Det handlar alltså om råvaror med anknytning till vatten. I sin programförklaring skriver Mathias Dahlgren att det handlar om en gastronomisk upptäcktsfärd där det kan serveras fiskar, skaldjur, sjöfåglar, alger, strandnära växter och andra delikatesser som lever i, vid eller på vattnet. 

Seafood Gastro-mat på Mathias Dahlgrens nya restaurang.

Namnet på restaurangen är Seafood Gastro och den ligger alltså i samma lokal på Grand Hotel där han tidigare haft sin fine dining-restaurang Rutabaga.

– Det här blir den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat, förklarar Mathias Dahlgren.

I teamet förutom Mathias Dahlgren finns Staffan Naess som operativ ledare och Jonas Hedqvist som chefskock. Foto: Lennart Weibull.

I första hand ska råvarorna vara vilda och komma från Skandinavien. Allt från friska vatten och hållbara bestånd.

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…