Råvaror med vattenanknytning på Mathias Dahlgrens nya krog

Vår svenska mästarkock Mathias Dahlgren är Sveriges enda guldmedaljör i Bocuse d’Or. Han är också känd som en stor innovatör och trendskapare när det gäller krogar. Nu har han lämnat sitt vegetariska tema på Grand Hotel och satsar istället på råvaror med vattenanknytning.

Skaldjursrestauranger finns det många av. Men ingen har hittills satt ”akvatiska” råvaror som tema. Det handlar alltså om råvaror med anknytning till vatten. I sin programförklaring skriver Mathias Dahlgren att det handlar om en gastronomisk upptäcktsfärd där det kan serveras fiskar, skaldjur, sjöfåglar, alger, strandnära växter och andra delikatesser som lever i, vid eller på vattnet. 

Seafood Gastro-mat på Mathias Dahlgrens nya restaurang.

Namnet på restaurangen är Seafood Gastro och den ligger alltså i samma lokal på Grand Hotel där han tidigare haft sin fine dining-restaurang Rutabaga.

– Det här blir den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat, förklarar Mathias Dahlgren.

I teamet förutom Mathias Dahlgren finns Staffan Naess som operativ ledare och Jonas Hedqvist som chefskock. Foto: Lennart Weibull.

I första hand ska råvarorna vara vilda och komma från Skandinavien. Allt från friska vatten och hållbara bestånd.

Här kan du läsa mer.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…