Hur kan man sälja 800 000 falska flaskor champagne, utan att någon märker det? Det kan vinmakaren Didier Chopin berätta om. Han höll på i ett helt år utan att det avslöjades.
Didier Chopin står nu inför rätta i Reims och riskerar långt fängelsestraff. Hans ”champagne” bestod av billigt vin från Spanien och franska Ardèche tillsammans med lite smakämnen och tillsatt kolsyra. För mig verkar det otroligt att det funkade. Avslöjandet gjordes av en chef på ett av vinerierna som anlitades – ingen som köpte flaskorna tyckte uppenbarligen att det var något konstig med smaken.

Enligt Didier Chopin blev han inte rik på fusket – skälet var istället att han var pressad att uppfylla ett leveranskontrakt han hade med den stora supermarketkedjan Leclerc. Så här två år efter att det avslöjades menar han nu att ”Alla tjänade på det.”
– Alla visste, alla deltog, alla hade höga löner och alla tjänade pengar, säger Didier Chopin enligt vinmagasinet La Revue de Vin de France.
Ingen perfekt sanning, kan jag tycka. Det finns ju ändå champagneproducenter som inte fått chansen att sälja 800 000 flaskor äkta vara.