Förvirringen är stor – och kommer att bli större. Det handlar om begreppet hållbart som blivit ett riktigt buzz-word. Men hur många vet vad det egentligen innebär? Dags att vara uppmärksam – även när du handlar vin. Systembolaget kommer nämligen inte med något klargörande förrän tidigast våren 2022. (Denna krönika publicerades i SvD 17 september.)
Hållbart eller hållbart? Vad tänker du på när någon pratar hållbarhet? Några associerar det säkert fortfarande till saker som inte går sönder så lätt. För tio år sedan tänkte nästan alla så. Idag är betydelseförskjutningen nästan total. Det moderna begreppet hållbarhet skapades dock redan 1987 i en FN-rapport. Då lät definitionen ’’En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov’’ Med andra ord: nästa generations arv ifrån oss ska vara ett samhälle där levnadsvillkor och resursanvändning helst är lite bättre än det arv vi fick ta över.
Men – för att leva ett hållbart liv måste vi också handla hållbart. Det är här vinet kommer in. För femton år sedan skulle alla viner vara så ekologiska som möjligt – sedan skulle allt vara naturligt. Nu är det hållbart som gäller – och då blandar man ihop lite av alltihop. Men det är bara en del av sanningen. En hållbar produktion innefattar inte bara det miljö- och resursmässiga – utan även sociala och ekonomiska faktorer. I det sociala ingår till exempel rättvisa villkor för de anställda. Det ekonomiska bygger på att företaget drivs med överskott – annars är det svårt att leva upp till alla andra krav.
I bland annat Kalifornien och på Nya Zeeland var man tidigt ute med certifieringar som omfattar alla tre delarna av hållbar produktion. Många länder och regioner följer nu efter. Nyligen lanserade till och med Bordeaux en hållbar certifiering för sin vinindustri. Snart kommer det förhoppningsvis bli helt naturligt att välja en hållbar flaska vin utan att ens fundera ifall den tål att tappas i golvet.
Men fram till dess kan jag lova att du kommer stöta på ordet hållbart lite överallt i vinsammanhang. Just nu är det faktiskt lite vilda västern med begreppet – det är lätt att slänga sig med för att verka vara bättre än andra. Utan att behöva bevisa något.
Då är jag glad att Systembolaget lovar att skapa ordning och reda. Nästa vår har de nämligen planer på att lansera en märkning med arbetsnamnet ”hållbart val”. För att få använda märkningen måste vinet vara miljöcertifierat, ha en klimatsmart förpackning och leva upp till grunderna när det gäller socialt ansvarstagande och spårbarhet. Just nu arbetar man på vilka specifika krav som ska ställas – mer än att ett vin måste leva upp till alla dessa fyra kriterier. Det är många hänsyn som ska vägas in. Vad gäller till exempel socialt ansvarstagande ska varan vara godkänd ”inom alla sociala hållbarhetsindikatorer i riskanalysen”. När det gäller förpackningar är det enklare: allt är okej utom tunga glasflaskor.
Synd bara att Systembolaget inte varit så snabbfotade med detta. Det har inte ens lovat att det ska bli klart under 2022. Under tiden har jag bara ett råd: var vaksam när någon pratar för mycket om sitt vin som hållbart. Det kanske bara handlar om en okrossbar flaska.