Sjampanskoje godkänt i Ryssland

Champagneproducenterna blev något förvånade när ryska myndigheter förra året beslutade att champagnehusen inte fick kalla sitt vin champagne. Mousserande vin var det som skulle gälla.

Nu är beslutet godkänt. Ryska flaskor med mousserande vin har rätt att kalla sin bubblande dryck för Sjampanskoje – ryska för champagne. Champagneproducenterna måste skriva mousserande vin på baksidesetiketten. 

Men enligt uppgifter får de behålla ordet champagne på framsidesetiketten – vilken kan tyckas märkligt. Det är kanske därför inte protesterna från champagnehusen varit alltför högljudda.

Även i USA får inhemska producenter av mousserande vin skriva champagne på flaskan – dock får dessa buteljer inte exporteras.


Fler nyheter

1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…
5 GammelDansk_60 år
Min relation till Gammel Dansk är god. Denna, som jag trodde urgamla danska kryddbitter, har följt mig genom livet. Att…
6 Moselfloden_trittenheim
Ska du neråt i Europa i höst? Då ska du passa på att leta upp några av de bästa vinvägarna….
1-TSWT-grupp
Den länge efterlängtade provningen när svenska viner möter Europa är avlutad. Resultatet blev för svenskt vinnäring mycket positivt. Ett svenskt…
2 Rasmus Munck_Alchemist
För fjärde året i rad ligger danska Alchemist i topp på OAD:s lista över Europas toppkrogar. Tvåa är spanska Etxebarri…
3 Vrak-champagne-flaskor
Östersjön är en fantastisk gravplats för gamla skepp. Det handlar både om att skeppsmaskar inte kan leva där som i…
4 Circ gastro bild
Artikel i samarbete med Circular Gastronomy Att ställa om till en cirkulär ekonomi är idag en av restaurangbranschens stora utmaningar….