Sjampanskoje godkänt i Ryssland

Champagneproducenterna blev något förvånade när ryska myndigheter förra året beslutade att champagnehusen inte fick kalla sitt vin champagne. Mousserande vin var det som skulle gälla.

Nu är beslutet godkänt. Ryska flaskor med mousserande vin har rätt att kalla sin bubblande dryck för Sjampanskoje – ryska för champagne. Champagneproducenterna måste skriva mousserande vin på baksidesetiketten. 

Men enligt uppgifter får de behålla ordet champagne på framsidesetiketten – vilken kan tyckas märkligt. Det är kanske därför inte protesterna från champagnehusen varit alltför högljudda.

Även i USA får inhemska producenter av mousserande vin skriva champagne på flaskan – dock får dessa buteljer inte exporteras.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…