Vad behövs för att göra en bra kokbok? En bra kock som kan göra bra recept är en bra början. Men idag måste det till något mer. Årets Kock-finalisten Louise Johansson har utgått från sju hållbara råvaror i sin nya kokbok Musslor & Morötter (Natur & Kultur).
Louise Johansson från Göteborg slog igenom redan 2011 som den första vinnaren av Sveriges mästerkock. 2022 vann hon Kockarnas Kamp. I år är hon för andra gången med i finalen av Årets Kock som avgörs den 19 oktober.
Med sin nya kokbok tar hon avstamp i svenska råvaror som är hållbara utifrån miljö- och klimatperspektiv. Boken är indelad i kapitel efter råvara: morötter, svartkål & grönkål, musslor, blomkål & broccoli, äpple, pumpa och sill & strömming.
– Med min bok vill jag inspirera till mer hållbara vardagsmiddagar, fredagsmys och fester – matlagning som är superrolig kombinerat med råvaror som vi gärna kan laga mer av, säger Louise Johansson.
– Det här är renodlad hemmamatlagning med lättillgängliga råvaror i säsong och som alla gärna kan använda sig mer av.
Musslor & Morötter är på 176 sidor. Foto: Martina Ankarfyr & Anna Larsson. Form & illustration: Lisa Benk.