Sju hållbara råvaror inspirerar till ny kokbok

Vad behövs för att göra en bra kokbok? En bra kock som kan göra bra recept är en bra början. Men idag måste det till något mer. Årets Kock-finalisten Louise Johansson har utgått från sju hållbara råvaror i sin nya kokbok Musslor & Morötter (Natur & Kultur). 

Louise Johansson kommer ut med sin andra kokbok.

Louise Johansson från Göteborg slog igenom redan 2011 som den första vinnaren av Sveriges mästerkock. 2022 vann hon Kockarnas Kamp. I år är hon för andra gången med i finalen av Årets Kock som avgörs den 19 oktober.

Med sin nya kokbok tar hon avstamp i svenska råvaror som är hållbara utifrån miljö- och klimatperspektiv. Boken är indelad i kapitel efter råvara: morötter, svartkål & grönkål, musslor, blomkål & broccoli, äpple, pumpa och sill & strömming.

– Med min bok vill jag inspirera till mer hållbara vardagsmiddagar, fredagsmys och fester – matlagning som är superrolig kombinerat med råvaror som vi gärna kan laga mer av, säger Louise Johansson.

– Det här är renodlad hemmamatlagning med lättillgängliga råvaror i säsong och som alla gärna kan använda sig mer av.

Musslor & Morötter är på 176 sidor. Foto: Martina Ankarfyr & Anna Larsson. Form & illustration: Lisa Benk.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….