Sju hållbara råvaror inspirerar till ny kokbok

Vad behövs för att göra en bra kokbok? En bra kock som kan göra bra recept är en bra början. Men idag måste det till något mer. Årets Kock-finalisten Louise Johansson har utgått från sju hållbara råvaror i sin nya kokbok Musslor & Morötter (Natur & Kultur). 

Louise Johansson kommer ut med sin andra kokbok.

Louise Johansson från Göteborg slog igenom redan 2011 som den första vinnaren av Sveriges mästerkock. 2022 vann hon Kockarnas Kamp. I år är hon för andra gången med i finalen av Årets Kock som avgörs den 19 oktober.

Med sin nya kokbok tar hon avstamp i svenska råvaror som är hållbara utifrån miljö- och klimatperspektiv. Boken är indelad i kapitel efter råvara: morötter, svartkål & grönkål, musslor, blomkål & broccoli, äpple, pumpa och sill & strömming.

– Med min bok vill jag inspirera till mer hållbara vardagsmiddagar, fredagsmys och fester – matlagning som är superrolig kombinerat med råvaror som vi gärna kan laga mer av, säger Louise Johansson.

– Det här är renodlad hemmamatlagning med lättillgängliga råvaror i säsong och som alla gärna kan använda sig mer av.

Musslor & Morötter är på 176 sidor. Foto: Martina Ankarfyr & Anna Larsson. Form & illustration: Lisa Benk.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…