Sju stora nyheter i vinvärlden 2021

Vad hände i vinvärlden av intresse förra året? Här är min sammanfattning.

Bränder, vårfrost och översvämningar

Förra året var ett av de värsta när det gäller klimatrelaterade väderproblem. Det började med enorma frostskador i några regioner. I Champagne blev många av med hela skörden när knopparna frös. I Tyskland fick man uppleva de värsta översvämningarna på decennier där vingårdarna i Ahr-regionen drabbades hårt. Och som vanligt – massor av bränder i Australien och Kalifornien som förstörde många vingårdar.

Pandemiproblemen fortsatte

Visserligen har de flesta vinbönder kunna fortsätta skörda och göra sina viner. Men i många länder har det varit svårt att avyttra sina buteljer till det pris man önskat – på grund av stora överlager. Värst drabbade är Sydafrika där man stoppade all alkoholförsäljning. Där har vinproducenterna lidit enorma förluster.

Tre nordiska krogar på topp tio av World’s 50 Best

René Redzepi från Noma till höger tillsammans med krögare på Best of the Best-listan.

Det nordiska gourmetundret står sig. 2021 hamnade Noma i Köpenhamn på plats ett i World’s 50 Best och likaledes danska Geranium intog plats två. Stockholmskrogen Frantzén landade på en sjätteplats. I Halland gjorde den lantliga krogen Knystaforsen succé med sitt glöd- och eldfängda kök vid den strida forsen i Rydöbruk.

Förfalskade viner

Pandemin har inte minskat vinsvindeln i världen. När Europol iscensatta en stor operation kring livsmedelsfusk förra året konfiskerades mer än 1,7 miljoner liter vin, öl och sprit. I Italien fann man över tiotusen vinflaskor med förfalskade etiketter för lyxvinet Sassicaia. I Spanien hittade polisen bland annat 48 000 falska whiskyflaskor.

Gårdsförsäljning

Svenskt vin går som tåget. Aldrig tidigare har det sålts så många svenska flaskor eller har så många besökt vingårdarna. Nu hoppas alla på gårdsförsäljning. Utredningen som presenterades i december ser ut att kunna blidka de flesta. Utom Systembolaget förstås.

Hemkörd alkohol och självskanning på bolaget

Det tog nästan tio år av försök innan Systembolaget bestämde sig. Men nu är det klart att hemkörning av alkohol tillåts i alla svenska kommuner. Även självskanning kan bli vardag vid utcheckning från butikerna. Tekniken och folks ärlighet testas nu i två butiker: Torsplan i Stockholm och Kungsgatan i Örebro. Testet ska pågå till maj 2022.

Prosecco som rosé och sherry utan sprit

Det händer mycket i vinvärlden. Två förändringar vi skrivit om: prosecco får även produceras i en rosa version – samt att sherry får säljas utan att drycken har förstärkts med lite druvsprit.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…