Slussen får ny takrestaurang med 360-gradersvy över Stockholm

Slussenbygget tar sin tid. Men så är det också mycket som ska byggas. På Hornsgatan öppnas nu en ny takrestaurang i ett nybyggt våningsplan med magnifik vy över Stockholm.

Bakom satsningen står Stureplansgruppen som redan är etablerade inom denna utsiktsnisch med Spesso på Mäster Samuelsgatan. Den nya takbaren vid Slussen har fått namnet Freyja efter fruktbarhetsgudinnan i nordisk mytologi. Kökschef är Emma Shields, som bland annat varit köksmästare på Restaurang Flickan i Gamla Stan. Vinet ska tas om hand av sommeliermästaren Ellen Franzén, tidigare chefsommelier på Gastrologik. Barmästare är en kändis i denna värld, Jimmy Dymott, som startat och drivit flera prisbelönta barer i Stockholm.

– Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av, säger Emma Shields i ett pressmeddelande.

Smakmässigt tar menyn avstamp i det klassiskt svenska men kommer låna influenser från hela världen. Grönsaker får gärna spela huvudrollen på tallriken. Det kommer även finnas tillfälliga rätter i begränsad upplaga, som på en mindre restaurang, för att kunna fånga upp små partier av råvaror.

Sommelier Ellen Franzén har skapat en levande vinlista med djup och bredd. Oavsett om man föredrar det traditionella eller är naturvinsdrickare:

– Det kommer finnas vin från hela världen men jag har en extra kärlek för det som produceras i vår närhet, förklarar Ellen Franzén.

I baren ska barmästare Jimmy Dymott blanda nutid med nostalgi. Drinkmenyn innehåller både populärkulturella referenser och lokala Södermalmsblinkningar.

Freyja har en matsal för runt 90 sittande matgäster och kommer att ha totalt fyra barer, varav två utomhus. Takterrassen öppnar i maj med plats för cirka 400 bargäster som kan njuta av en utsikt över Djurgården, Gamla Stan, Riddarfjärden och Södermalm.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…