Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För oss vinentusiaster är AI redan på plats för att tipsa oss om vinköp.
Vinappar som Vivino, Hello Vino, Wine Searcher med flera. De erbjuder oss att scanna flasketiketter och få information om ett visst vin och läsa recensioner från andra. Dessa appar bygger mestadels på AI-algoritmer.
Nu har forskare från Danmarks Tekniska Universitet och Caltech visat att man kan lägga till en extra parameter som gör det lättare att hitta en exakt matchning för de egna smaklökarna: Det handlar om våra smakintryck.
– Genom att mata data kring människors smakintryck kan AI-algoritmen göra mer exakta förutsägelser av vilken typ av vin vi personligen föredrar, säger Thoranna Bender, doktorand vid Danmarks Tekniska Universitet som, enligt ett pressmeddelande, genomförde studien.
Forskarna höll vinprovningar där över tvåhundrafemtio deltagare ombads att arrangera olika viner på ett papper baserat på vilka viner de tyckte smakade mest lika. Ju större avstånd mellan glasen, desto större är skillnaden i smaken.
Den data som samlades in kombinerades sedan med hundratusentals vinetiketter och användarrecensioner som forskarna fick av Vivino. Därefter utvecklade forskarna en speciell algoritm baserad på den enorma datamängden.