Vissa kokböcker lockar enbart till bläddring. Andra lockar till omedelbar matlagning. Tommy Myllymäkis alla kokböcker tillhör den senare kategorin. Han senaste verk skapar nästan än mer lust.
Efter att ha publicerat fyra lysande grundkokböcker – Kött, vilt & fågel, Fisk & skaldjur, Såser och Grönsaker – är det nu smaksättning som gäller för Tommy Myllymäki. I den nya boken Smaker – Örter & Kryddor (Natur & Kultur) handlar det inte bara om att balansera grundsmakerna – vilket är viktigt nog. Här tillkommer en dimension – något som får rätten att dofta förföriskt och smaken att överraska. Med andra ord: smaksättning.
I boken handlar det om kryddor och örter som ensamma eller i kombination lyfter en rätt och skapar det karakteristiska och unika. Recepten är konstruerade utifrån idéer om smak som formats i Tommys huvud under många år i framgångsrika krogkök.
Klassiska manér blandas med moderna infall, från frukosträtter och lunch till snacks, middag och efterrätt. Rakt på sak och utan krusiduller, som zucchinisallad med jalapeño, thaibasilika & fetaost, avokadotoast med örtrelish eller torsk med brynt smör, soja, citrongräs & ingefära.
Det är bara att skaffa boken och sätta igång i helgen.
Foto Charlie Drevstam