När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New York. Numera har Himlen på Söder fått konkurrens av takbarer lite överallt i centrala Stockholm.
Restaurang Himlen ligger i Skrapan på Götgatan på Södermalm. Namnet kommer av det första smeknamnet på byggnaden: Skatteskrapan då Skatteverket huserade där. Skrapan invigdes 1959. Vid ombyggnaden 2007 tillkom en våning med panoramautsikt där restaurang Himlen flyttade in. Då var det en sensation att spana över Stockholm från hög höjd. Idag finns både Spesso, Tak, Arc Rooftop och Urban Deli Takbaren samt Freyja och Pelago i närheten. Alla med milsvida utsikter – om än ej på samma svindlande höjd som Himlen.

När Restaurang Himlen nu nyöppnat är verksamheten uppgraderad. Bland annat har de lunchöppet i Skybaren på våning 26. Temat är svensk husmanskost med kvalitet.
– Vår ambitionen är att vara Söders skybar – ett äkta och avslappnat alternativ för alla Söder-älskare. Här ska man ska kunna slinka in när det passar oavsett tid. Som en lokal söderkrog, fast på hög höjd, säger krögaren Niklas Ahlbom.
Arkitekten Simon Scheiwiller bakom nyskapandet menar att det är intressant att se hur de nytillkomna takbarsaktörerna förstärker Himlens roll som en modern Söderklassiker.
Foto: Anja Callius