Sturehof öppnar i första lokalen från 1887

Ingen kan ha missat byggröran på Stureplan. Speciellt Sturehof har drabbats – men på något sätt har de alltid haft öppet. Nu är det dags att flytta in i permanenta lokaler. Och snart väntar nygamla Gondolen på öppning.

Efter sex år av planering och ombyggnationer har nu Sturehof flyttat tillbaka till adressen Stureplan 2. Under några år kring sekelskiftet hette stället Ölstugan Malta då det köpts av Stockholmsbryggeriet. 1905 återställdes ordningen när familjen Marcus återtog ägarskapet. Sedan 1905 är det bara Sturehof som gäller.

Ölstugan Malta år 1900 – i samma lokaler som Sturehof nu finns i.

Det nya Sturehof har plats för cirka fyrahundra matgäster fördelat på två våningar. Du äter antingen i den traditionella matsalen, i en matbar i den nya matmarknaden (se titelbild med PG Nilsson) eller i någon av de privata matsalarna. Det blir också två uteserveringar varav den ena, med 70 sittplatser, finns på innergården en trappa upp. 

Totalt blir lokalen på 2 800 kvadratmeter varav 600 på övervåningen – där alla väggar är täckta av bokhyllor som småningom ska fyllas med böcker kring mat (förstås) och kultur. Likt en bokhandel ska allt vara till salu. 

– Det är både ett privilegium och ett ansvar att förvalta en kulturellt historisk del av Stockholm. Med den nya öppningen vill jag säkerställa Sturehofs arv som den självklara mötesplatsen för kultur och glädje i Stockholm, i minst hundra år till.” säger PG Nilsson, grundare av Sturehof och koncernen Svenska Brasserier.

Det nya golvet är specialgjutet med mässingsfiskar.

Fortfarande återstår en hel del ombyggnationer både i norr och söder om den nya lokalen. Allt ska dock stå färdigt år 2026 då förhoppningsvis alla fastigheter har byggts om och uppdaterats till dagens tekniska standard.

Svenska Brasserie har, som kanske några noterat, också köpt legendariska Gondolen vid Slussen. Där ska det nu bli invigning i oktober i år. Hela lokalen har uppdaterats men också återskapats i gammal stil. På samma våning kommer det nu också att öppna en ny restaurang med namnet Café Klotet. Namnet är kommet från ett gammat ölcafé som låg på platsen – dock tio våningar längre ner.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…