Sturehof öppnar i första lokalen från 1887

Ingen kan ha missat byggröran på Stureplan. Speciellt Sturehof har drabbats – men på något sätt har de alltid haft öppet. Nu är det dags att flytta in i permanenta lokaler. Och snart väntar nygamla Gondolen på öppning.

Efter sex år av planering och ombyggnationer har nu Sturehof flyttat tillbaka till adressen Stureplan 2. Under några år kring sekelskiftet hette stället Ölstugan Malta då det köpts av Stockholmsbryggeriet. 1905 återställdes ordningen när familjen Marcus återtog ägarskapet. Sedan 1905 är det bara Sturehof som gäller.

Ölstugan Malta år 1900 – i samma lokaler som Sturehof nu finns i.

Det nya Sturehof har plats för cirka fyrahundra matgäster fördelat på två våningar. Du äter antingen i den traditionella matsalen, i en matbar i den nya matmarknaden (se titelbild med PG Nilsson) eller i någon av de privata matsalarna. Det blir också två uteserveringar varav den ena, med 70 sittplatser, finns på innergården en trappa upp. 

Totalt blir lokalen på 2 800 kvadratmeter varav 600 på övervåningen – där alla väggar är täckta av bokhyllor som småningom ska fyllas med böcker kring mat (förstås) och kultur. Likt en bokhandel ska allt vara till salu. 

– Det är både ett privilegium och ett ansvar att förvalta en kulturellt historisk del av Stockholm. Med den nya öppningen vill jag säkerställa Sturehofs arv som den självklara mötesplatsen för kultur och glädje i Stockholm, i minst hundra år till.” säger PG Nilsson, grundare av Sturehof och koncernen Svenska Brasserier.

Det nya golvet är specialgjutet med mässingsfiskar.

Fortfarande återstår en hel del ombyggnationer både i norr och söder om den nya lokalen. Allt ska dock stå färdigt år 2026 då förhoppningsvis alla fastigheter har byggts om och uppdaterats till dagens tekniska standard.

Svenska Brasserie har, som kanske några noterat, också köpt legendariska Gondolen vid Slussen. Där ska det nu bli invigning i oktober i år. Hela lokalen har uppdaterats men också återskapats i gammal stil. På samma våning kommer det nu också att öppna en ny restaurang med namnet Café Klotet. Namnet är kommet från ett gammat ölcafé som låg på platsen – dock tio våningar längre ner.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…