Tillhör du den del av mänskligheten som gillar vin tillhör du ofta gruppen supersmakare. Det har visat sig ha fördelar – forskare menar nämligen att supersmakare inte drabbas av lika allvarlig covid. Receptet är: Ät bitterhet!
Omkring tjugofem procent av mänskligheten betecknas som supersmakare – det vill säga de har en intensiv upplevelse av smaker i både mat och dryck. Av de återstående är femtio procent normalsmakare. De resterande tjugofem procent är ickesmakare – det vill säga de har så låg smakupplevelse att de tycker att alla viner i princip smakar likadant.
Detta är naturligtvis en generalisering – gränserna är flytande. Men det intressanta är att de som är tydliga supersmakare har visat sig ha mindre risk att drabbas av allvarlig covid. Detta bygger förstås på statistiska orsakssamband – men vid närmare studier fann man en möjlig orsak. Tidigare studier har nämligen visat att de som har många smakreceptorer drabbades i mindre grad av bakteriesjukdomar. När det gäller virussjukdomar tror forskarna att det handlar om specifika receptorer för bitterhet. När supersmakare reagerar på bitterhet aktiveras speciella receptorer (i synnerhet TAS2R38 – för att vara specifik!). Dessa receptorer triggar igång kväveoxid som angriper och bekämpar de inkräktande covid-virusarna.
Hos icke-smakare triggas inte kväveoxiden igång på grund av att de inte reagerar på bitterhet i samma höga grad. Intressant? – ja kanske om du är vinälskare och inte drabbats av covid i högre grad. Själv kan jag instämma eftersom min covid var mycket mild – om många tycker jag är mer än en normalsmakare.
Det kanske ligger något i det kinesiska talesättet för att hålla sig frisk: Ät mycket bitterhet.
Studien heter “Association Between Bitter Taste Receptor Phenotype and Clinical Outcomes Among Patients with Covid-19” och gjordes av bland annat Henry P. Barham i Baton Rouge, Louisiana år 2020.