Supersmakare drabbas mindre av covid

Tillhör du den del av mänskligheten som gillar vin tillhör du ofta gruppen supersmakare. Det har visat sig ha fördelar – forskare menar nämligen att supersmakare inte drabbas av lika allvarlig covid. Receptet är: Ät bitterhet!

Omkring tjugofem procent av mänskligheten betecknas som supersmakare – det vill säga de har en intensiv upplevelse av smaker i både mat och dryck. Av de återstående är femtio procent normalsmakare. De resterande tjugofem procent är ickesmakare – det vill säga de har så låg smakupplevelse att de tycker att alla viner i princip smakar likadant.

Detta är naturligtvis en generalisering – gränserna är flytande. Men det intressanta är att de som är tydliga supersmakare har visat sig ha mindre risk att drabbas av allvarlig covid. Detta bygger förstås på statistiska orsakssamband – men vid närmare studier fann man en möjlig orsak. Tidigare studier har nämligen visat att de som har många smakreceptorer drabbades i mindre grad av bakteriesjukdomar. När det gäller virussjukdomar tror forskarna att det handlar om specifika receptorer för bitterhet. När supersmakare reagerar på bitterhet aktiveras speciella receptorer (i synnerhet TAS2R38 – för att vara specifik!). Dessa receptorer triggar igång kväveoxid som angriper och bekämpar de inkräktande covid-virusarna. 

Hos icke-smakare triggas inte kväveoxiden igång på grund av att de inte reagerar på bitterhet i samma höga grad. Intressant? – ja kanske om du är vinälskare och inte drabbats av covid i högre grad. Själv kan jag instämma eftersom min covid var mycket mild – om många tycker jag är mer än en normalsmakare. 

Det kanske ligger något i det kinesiska talesättet för att hålla sig frisk: Ät mycket bitterhet.

Studien heter “Association Between Bitter Taste Receptor Phenotype and Clinical Outcomes Among Patients with Covid-19” och gjordes av bland annat Henry P. Barham i Baton Rouge, Louisiana år 2020.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…