Supersmakare drabbas mindre av covid

Tillhör du den del av mänskligheten som gillar vin tillhör du ofta gruppen supersmakare. Det har visat sig ha fördelar – forskare menar nämligen att supersmakare inte drabbas av lika allvarlig covid. Receptet är: Ät bitterhet!

Omkring tjugofem procent av mänskligheten betecknas som supersmakare – det vill säga de har en intensiv upplevelse av smaker i både mat och dryck. Av de återstående är femtio procent normalsmakare. De resterande tjugofem procent är ickesmakare – det vill säga de har så låg smakupplevelse att de tycker att alla viner i princip smakar likadant.

Detta är naturligtvis en generalisering – gränserna är flytande. Men det intressanta är att de som är tydliga supersmakare har visat sig ha mindre risk att drabbas av allvarlig covid. Detta bygger förstås på statistiska orsakssamband – men vid närmare studier fann man en möjlig orsak. Tidigare studier har nämligen visat att de som har många smakreceptorer drabbades i mindre grad av bakteriesjukdomar. När det gäller virussjukdomar tror forskarna att det handlar om specifika receptorer för bitterhet. När supersmakare reagerar på bitterhet aktiveras speciella receptorer (i synnerhet TAS2R38 – för att vara specifik!). Dessa receptorer triggar igång kväveoxid som angriper och bekämpar de inkräktande covid-virusarna. 

Hos icke-smakare triggas inte kväveoxiden igång på grund av att de inte reagerar på bitterhet i samma höga grad. Intressant? – ja kanske om du är vinälskare och inte drabbats av covid i högre grad. Själv kan jag instämma eftersom min covid var mycket mild – om många tycker jag är mer än en normalsmakare. 

Det kanske ligger något i det kinesiska talesättet för att hålla sig frisk: Ät mycket bitterhet.

Studien heter “Association Between Bitter Taste Receptor Phenotype and Clinical Outcomes Among Patients with Covid-19” och gjordes av bland annat Henry P. Barham i Baton Rouge, Louisiana år 2020.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…