Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux och Bourgogne – som modefärg.
I fredags sändes modeprogrammet Stil i SR P1. Det handlade om höstens hetaste modefärg: vinrött. Eller Bourgogne som modevärlden tycker låter lite tuffare.
Jag fick nöjet att guida en reporter runt bland riktiga vinfärger – och hur de skiftar beror på vin och årgång. Jag öppnade till och med en Beaujolais från 1986. Färgen var vacker i en ljus läderton. Men vinet var förstås odrickbart.
Parisprovningen var föranledd av att Visit Sweden ville göra ett event med vår kandidat i Bocuse d’Or-finalen i januari: Gustav Leonhardt. Det blev en grandios middag på Svenska Ambassaden i Paris där jag fick äran att presentera svenska viner till maten.
Man gör det inte lätt för sig om man tror att fransmän ska tycka att svenskt vin är något märkvärdigt. De rynkar gärna på näsan åt allt vin som inte är franskt.

Med det sagt, var de båda nyfikna och gillande. Och flera var rejält överraskade över kvaliteten. För mig var det en succékväll med många nya kontakter.
Här är menyn och vinerna
Hors d’oeuvres
Vendace roe and Swedish heirloom potato • Petit Choux with Swedish cheese • Swede with national flavour of bread
Cuvée Tradition Blanc de Blanc Brut, Särtshöga Vingård
Starter
50/50 Tartar of game meat and beetroot with dill flavoured sabayon
Immelen 2022, Kullabergs Vingård

Main dish
Pike perch with cabbage, tarragon, mushrooms and mushroom butter sauce
Solera, Flyinge Vingård
Dessert
Swedish apple tart, bayleef ice-cream, meadowsweet flavoured caramel sauce
Solvik Solaris 2022, Kullabergs Vingård