Svensk vinsuccé i Paris och vinrött i radioprogram

Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux och Bourgogne – som modefärg.

I fredags sändes modeprogrammet Stil i SR P1. Det handlade om höstens hetaste modefärg: vinrött. Eller Bourgogne som modevärlden tycker låter lite tuffare. 

Jag fick nöjet att guida en reporter runt bland riktiga vinfärger – och hur de skiftar beror på vin och årgång. Jag öppnade till och med en Beaujolais från 1986. Färgen var vacker i en ljus läderton. Men vinet var förstås odrickbart.

Här kan du lyssna

Parisprovningen var föranledd av att Visit Sweden ville göra ett event med vår kandidat i Bocuse d’Or-finalen i januari: Gustav Leonhardt. Det blev en grandios middag på Svenska Ambassaden i Paris där jag fick äran att presentera svenska viner till maten. 

Man gör det inte lätt för sig om man tror att fransmän ska tycka att svenskt vin är något märkvärdigt. De rynkar gärna på näsan åt allt vin som inte är franskt. 

Sveriges Bocuse d’Or-team. Från vänster: Noel Moglia, commis, Gustav Lehonardt, kandidat och Peter Ask Jelksäter, coach.

Med det sagt, var de båda nyfikna och gillande. Och flera var rejält överraskade över kvaliteten. För mig var det en succékväll med många nya kontakter.

Här är menyn och vinerna

Hors d’oeuvres  

Vendace roe and Swedish heirloom potato • Petit Choux with Swedish cheese • Swede with national flavour of bread 

Cuvée Tradition Blanc de Blanc Brut, Särtshöga Vingård

Starter  

50/50 Tartar of game meat and beetroot with dill flavoured sabayon 

Immelen 2022, Kullabergs Vingård

Main dish

Pike perch with cabbage, tarragon, mushrooms and mushroom butter sauce  

Solera, Flyinge Vingård

Dessert  

Swedish apple tart, bayleef ice-cream, meadowsweet flavoured caramel sauce

Solvik Solaris 2022, Kullabergs Vingård


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…