Sverige fick en ny två-stjärnig restaurang 

En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna är alltid höga bland många ambitiösa krogar – men de flesta blir besvikna. Sverige fick i alla fall en ny två-stjärnig krog och två nya en-stjärnor.

Gladast bland svenskarna på plats var Thomas Sjögren som mycket välförtjänt gick från en stjärna till två stjärnor för Signum på Hällsnäs gård nära Mölnlycke.

Thomas Sjögren framför entrén till Signum. Foto Mikael Mölstad.

– Vårt hållbarhetsarbete går ständigt framåt. Vi har utökat våra odlingsområden, vilket gör att våra menyer kan vara levande under hela växtsäsongen. Vi konserverar också en stor del av det vi odlar som gör oss i princip självförsörjande även under vintermånaderna, förklarar Thomas Sjögren för Guide Michelin.

Utsikten från Signum är stilig. Foto Mikael Mölstad.

De två nya en-stjärnorna gick till Ergo i Stockholm och Hoze i Göteborg. Ergo är restaurangen som 2024 under ledning av Petter Johansson öppnade i Gastrologiks tidigare lokaler på Artillerigatan i Stockholm. Hoze är den egensinniga lilla krogen i Göteborg där sushikocken José Cerdá är en enmansorkester. Endast sex gäster per sittning får plats vid bardisken.

I övrigt fick alla andra restauranger behålla sina stjärnor. Frantzén ståtar fortfarande ensam med tre stjärnor. Saknar jag någon? Jodå – en som borde fått en stjärna för flera år sedan är Persona i Stockholm. 

I de andra nordiska länderna var de nya stjärnorna också få. Ingen ny trestjärna och endast två nya med två stjärnor: svenska Signum och färöiska nykomlingen PAZ i Thorshavn. Kocken på PAZ är dock ingen nykomling. Han heter Poul Andrias Ziska och blev världsberömd med sin två-stjärniga krog Koks. Den låg först utanför Thorshavn men flyttade sedan till Grönland.

Totalt i Norden finns det nu sex restauranger med tre Michelin-stjärnor (ingen ny), femton restauranger med två Michelin-stjärnor (varav två nya) samt 75 restauranger med en Michelin-stjärna (varav tio nya).

Här är den kompletta listan över Michelin-krogar i Norden. Efter viss dubbelkontroll kan jag inte se att någon har degraderats.

Tre Michelin-stjärnor

Sverige 

Frantzén, Stockholm

Danmark 

Geranium, Köpenhamn 

Noma, Köpenhamn

Jordnær, Köpenhamn

Norge 

Maaemo, Oslo 

RE-NAA, Stavanger

Två Michelin-stjärnor

Sverige 

Aira, Stockholm

Aloë, Stockholm 

>> NY >> Signum, Hällsnäs, Mölnlycke

Vollmers, Malmö

VYN, Skillinge

Danmark 

a|o|c, Köpenhamn 

Alchemist, Köpenhamn 

Frederikshøj, Aarhus 

Henne Kirkeby Kro, Henne 

Kadeau, Köpenhamn

Koan, Köpenhamn

Kong Hans Kælder, Köpenhamn

>> NY >> PAZ, Thorshavn (Färöarna)

Finland 

Palace, Helsingfors 

Norge 

Kontrast, Oslo 

En Michelin-stjärna

Sverige

28+, Göteborg 

Adam/Albin, Stockholm 

Celeste, Stockholm

Dashi, Stockholm

Ekstedt, Stockholm 

>> NY >> Ergo, Stockholm

Etoile, Stockholm

>> NY >> HOZE, Göteborg

Knystaforsen, Rydöbruk (Halland) 

Koka, Göteborg 

Nour, Stockholm 

Operakällaren, Stockholm 

PM & Vänner, Växjö 

Project, Göteborg

Seafood Gastro, Stockholm

SK Mat & Människor, Göteborg 

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker (Halland) 

Danmark

Alouette, Köpenhamn

>> NY >> Alimentum, Ålborg

Aro, Odense

Restaurant Aure, Köpenhamn

Domæne, Herning

Domestic, Aarhus 

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve 

formel B, Köpenhamn 

Frederiksminde, Præstø 

Gastromé, Aarhus 

Jatak, Köpenhamn 

Kadeau Bornholm, Åkirkeby 

Lyst, Vejle 

Marchal, Köpenhamn 

Me|Mu, Vejle 

MOTA, Nykøbing Sjælland

>> NY >> Pearl by Paul Proffitt, Kruså

>> NY >>Persley Salon, Hellerup

Søllerød Kro, Köpenhamn

>> NY >> Sushi Anaba, Köpenhamn

Substans, Aarhus 

Syttende, Sønderborg

>> NY >> texture, Köpenhamn

The Samuel, Köpenhamn 

Ti Trin Ned, Fredericia

Tri, Agger

>> NY >> Udtryk, Köpenhamn

Villa Vest, Lønstrup

Finland

Demo, Helsingfors 

Finnjävel Salonki, Helsingfors 

Grön, Helsingfors 

Kaskis, Åbo 

Olo, Helsingfors 

Tapio, Ruka

The ROOM by Kozeen Shiwan, Helsingfors

Vår, Porvoo 

Iceland 

DILL, Reykjavík

Moss, Grindavík

ÓX, Reykjavík 

Norge

À L’aise, Oslo

Bar Amour, Oslo

Fagn, Trondheim 

>> NY >> Gaptrast, Bergen

Hermetikken, Stavanger

Hot Shop, Oslo 

Iris, Stavanger

K2, Stavanger

Lysverket, Bergen 

Mon Oncle, Oslo

>> NY >> Omakase by Sergey Pak, Bergen

Sabi Omakase, Stavanger

Sabi Omakase Oslo, Oslo

Savage, Oslo

Speilsalen, Trondheim 

Stallen, Oslo

Statholdergaarden, Oslo 

Under, Lindesnes 

Här kan du läsa mer om restaurangerna.


Fler nyheter

Screenshot
Nog är det många som är nyfikna på Magnus Nilssons nya satsning Furuhem i Båstad. Det gamla pensionatet och tidigare…
The World's 50 Best Restaurants 2025 - Date & Location announcement
Oj så många bra restauranger det finns i världen. Det gör att det blir allt tuffare för nordiska krogar att…
Screenshot
På sommaren laddar jag mestadels upp med lätta vita och rosa viner som passar som aperitif eller till en sommarlunch….
4 Vino - Kristian-Kull-Sarah-Djerf
Det italienska e-handelsbolaget Vino.com tar nästa steg i sin expansion. Sverige blir första marknaden där bolaget etablerar ett lokalt team….
Screenshot
I Sveriges mest underhållande vinpodd Vinskolan har det varit sommaravslutning.Det är värt att lyssna på om du vill ha tips…
Screenshot
Miljardären William ”Bill” Koch är för mig världens främste vinsamlare. När han nu auktionerade ut sin vinkällare i Palm Beach…
7 Winners Star wine List of the Year International Final. Photo by anna Stöcher
Svenska Star Wine List har avslutat sin världsturné med en internationell final i Wien. Turnén som började i september 2024…
8 Stop-over Overview – titel
Det var ett tag sedan det öppnades motell i Sverige. De flesta står nu öde eller är rivna. Nu ska…
1 Oxenstiernan_Viktor & Sebastian
Det tog lite tid och det blev några turer – men nu är det klart att Viktor Westerlind tar över Restaurang…
3 NitroCapt_Winner of the Food Planet Prize 2025_Photo Credit Erik Olsson
För första gången blev det en svensk vinnare i den världsomfattande tävlingen Food Planet Prize. Det är innovationsföretaget NitroCapt i…