Sverige skickar en tävlande till VM i Pâté-Croûte

Sverige är med i världsfinalen av tävlingen Championnat du Monde de Pâté-Croûte. Det hade jag aldrig trott jag skulle skriva om. Men så är det också första gången Sverige skickar en tävlande.

Pâté-Croûte är något mycket franskt – på ren svenska en brödinbakad pastej, men i gastronomilandet Frankrike en omhuldad konstart. Konsten består i att kunna kombinera tre olika yrkeskunskaper: charkuteristen, kocken och bagaren. Den som lyckades bäst med detta konststycke var Malidza Larsson, till vardags sous-chef på Restaurangakademien.

– Det känns otroligt roligt och en ära att få åka ner och representera Sverige i Lyon, säger Malidza Larsson.

Så kan en Pâté en Croûte se ut. Malidza Larssons var mycket snyggare.

Världsfinalen arrangeras den 4 december i Lyon med fjorton tävlingsdeltagare från hela världen.

På bilden står Malidza Larsson med juryordförande Henrik Norström till höger tillsammans med en Lyon-kock som kan det här med inbakade pastejer på franskt vis.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…