Sveriges första wine crime-deckare har fått en uppföljare 

Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet Ingen Sanning. Alla som vill läsa en fristående fortsättning kan nu slappna av. 

I veckan har Andreas Grube lanserat sin nya wine crime-deckare i sin Vin & Noir-serie: Falskt som vin (South Side Stories). I uppföljaren handlar det om ett antal internationellt välkända vinsamlare som blir brutalt mördade på flera platser runt om i världen. När en profilerad svensk riksdagsman hittas död i sin vinkällare tar det hela fart.

Vinjournalisten Ramona Charles börjar gräva i händelserna och hamnar mitt i en internationell härva av fusk, förfalskningar, våld och enorma summor pengar – där många mörka krafter vill göra allt för att dölja sanningen.

Det kom snabbt en uppföljare – som många önskade. Hur känns det Andreas Grube?

– Ja, det blev en till i ganska rask takt. Jag fick både upp ångan och blodad tand, så det var bara att köra på. Den här boken tar avstamp i en internationell värld av förfalskade viner. Jag skulle säga att den är något mörkare, tätare och ännu rappare än debuten, berättar Andreas Grube för Goda Nyheter.

Andreas Grube.

Var det svårare med den andra?

– Både och… Å ena sedan fanns ju själva världen och de flesta karaktärerna, så det var egentligen bara att kliva in där och börja skriva. Samtidigt har jag nog haft ett visst mått av prestationsångest under arbetet. Det har såklart känts viktigt att den ska bli ännu bättre än ettan, och att de som gillade den förra ska gilla även denna – och de som inte fastnade för bok nummer ett ska bli övertygade av den här. Men till största delen har det varit lustfyllt och njutbart under processen.

Har du en tredje bok på gång? 

– Det blir med största sannolikhet en tredje del i Vin & Noir-serien, men den kommer att dröja något år. Däremot har jag ett par andra projekt på gång som kommer släppas redan under hösten, bland annat ett ”tandemskrivarpojekt” med författaren, tillika min förlagschef, Hans-Olov Öberg. 


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….
6 Ludwig Tjörnemo_Bocuse d'Or
Ännu är det inte dags för Bocuse d’Or-finalen i Lyon. Men redan nu har den svenska finalen avgjorts. Vinnare blev…