Sveriges juniorkockar är bäst i världen

Det finns en olympiad även för kockar – ja faktum är att det var en del av den olympiska rörelsen redan för hundra år sedan. Dagens tävling kallas Culinary Olympics och har just avslutats i tyska Stuttgart med guldmedalj till det svenska juiorkocklandslaget.

För det seniora Kocklandslaget blev det ingen medalj – även om de (som det står i pressmeddelandet) ”presterat på guldnivå i båda tävlingsgrenarna”. Tydligen presterade guldmedaljören Finland, silvermedaljören Schweiz och bronsmedaljören Island ännu mer på guldnivå.

Juniorkockarna presterade även de på guldnivå i båda grenarna: Chef’s Table och varmkök. Och det bekräftades vid prisceremonin där de fick motta sina guldmedaljer. Silver gick till Norge och brons till Danmark. Helnordiskt på prispallen alltså.

– Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrat ännu ett OS-guld, säger Melvin Glimstål, lagkapten för Juniorkocklandslaget.

Jens Ericsson, General Manager för de båda Kocklandslagen, är stolt över svenska lagen:

– Vi har verkligen två lag i toppklass som visat vad de går för. Att juniorerna lyckades med att ännu en gång ta hem ett guld i Culinary Olympics är en sådan otrolig bedrift, och de förtjänar verkligen det.

Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table ska båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för tolv personer. Lagens prestationer har sedan bedömts enligt flera kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak. 

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen, Marie Skogström är coach för Svenska Kocklandslaget och Sebastian Pettersson är coach för Juniorkocklandslaget. 


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…