Sveriges juniorkockar är bäst i världen

Det finns en olympiad även för kockar – ja faktum är att det var en del av den olympiska rörelsen redan för hundra år sedan. Dagens tävling kallas Culinary Olympics och har just avslutats i tyska Stuttgart med guldmedalj till det svenska juiorkocklandslaget.

För det seniora Kocklandslaget blev det ingen medalj – även om de (som det står i pressmeddelandet) ”presterat på guldnivå i båda tävlingsgrenarna”. Tydligen presterade guldmedaljören Finland, silvermedaljören Schweiz och bronsmedaljören Island ännu mer på guldnivå.

Juniorkockarna presterade även de på guldnivå i båda grenarna: Chef’s Table och varmkök. Och det bekräftades vid prisceremonin där de fick motta sina guldmedaljer. Silver gick till Norge och brons till Danmark. Helnordiskt på prispallen alltså.

– Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrat ännu ett OS-guld, säger Melvin Glimstål, lagkapten för Juniorkocklandslaget.

Jens Ericsson, General Manager för de båda Kocklandslagen, är stolt över svenska lagen:

– Vi har verkligen två lag i toppklass som visat vad de går för. Att juniorerna lyckades med att ännu en gång ta hem ett guld i Culinary Olympics är en sådan otrolig bedrift, och de förtjänar verkligen det.

Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table ska båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för tolv personer. Lagens prestationer har sedan bedömts enligt flera kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak. 

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen, Marie Skogström är coach för Svenska Kocklandslaget och Sebastian Pettersson är coach för Juniorkocklandslaget. 


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…