Sveriges populäraste maträtt blir bok

Vad äter svenska familjer mest av på vardagar? Rätt svar: spagetti med köttfärssås.Men det finns ju förstås köttfärssås och köttfärssås. Det bestämde sig de tre vännerna Harald Wachtmeister,  Jason Diakité och Joel Åhlin att utforska.

– Det har varit ett typiskt pandemiprojekt berättar Harald Wachtmeister och fortsätter: 

–Vi hade tidigare startat en matklubb där vi skulle träffas och laga mat åt varandra. Vi bestämde att vi alltid skulle laga samma rätt, men vilken? – det blev pasta med köttfärssås.

Alla tre har de en djup relation till denna italienska nationalklenod. Harald Wachtmeister har lagat köttfärssås sedan han var sjutton år – det vill säga i 26 år. Jason Diakité menar att han finslipat på det perfekta receptet sedan 2001 och Joel Åhlin har åtminstone ätit och lagat rätten med förtjusning sedan han var elva år.

Matklubben och dessa diskussioner om köttfärssås skapade tanken på en bok. Köttfärssås är ju lika mycket en svensk nationalklenod. Det gick till botten med det hela genom en omfattande research på plats i köttfärssåsens hemregion: Emilia-Romagna. Landskapet där ”ragù alla bolognese” är något heligt.

Boken ”Köttfärssås” handlar dock inte bara om hitta det bästa receptet på köttfärssås – utan snarare om att hitta innovativa sätt att förnya älsklingsrätten. Där finns också många förslag på tillbehör och mycket kulturhistoria kring ragù alla bolognese.

Till boken har vinimportören Lively Wines tagit fram ett speciellt vin från Emilia-Romagna. Namnet? Bollo, förstås – smeknamnet på ragù alla bolognese.

Boken ”Köttfärssås” är utgiven på Mondial Förlag.


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…