Sveriges populäraste maträtt blir bok

Vad äter svenska familjer mest av på vardagar? Rätt svar: spagetti med köttfärssås.Men det finns ju förstås köttfärssås och köttfärssås. Det bestämde sig de tre vännerna Harald Wachtmeister,  Jason Diakité och Joel Åhlin att utforska.

– Det har varit ett typiskt pandemiprojekt berättar Harald Wachtmeister och fortsätter: 

–Vi hade tidigare startat en matklubb där vi skulle träffas och laga mat åt varandra. Vi bestämde att vi alltid skulle laga samma rätt, men vilken? – det blev pasta med köttfärssås.

Alla tre har de en djup relation till denna italienska nationalklenod. Harald Wachtmeister har lagat köttfärssås sedan han var sjutton år – det vill säga i 26 år. Jason Diakité menar att han finslipat på det perfekta receptet sedan 2001 och Joel Åhlin har åtminstone ätit och lagat rätten med förtjusning sedan han var elva år.

Matklubben och dessa diskussioner om köttfärssås skapade tanken på en bok. Köttfärssås är ju lika mycket en svensk nationalklenod. Det gick till botten med det hela genom en omfattande research på plats i köttfärssåsens hemregion: Emilia-Romagna. Landskapet där ”ragù alla bolognese” är något heligt.

Boken ”Köttfärssås” handlar dock inte bara om hitta det bästa receptet på köttfärssås – utan snarare om att hitta innovativa sätt att förnya älsklingsrätten. Där finns också många förslag på tillbehör och mycket kulturhistoria kring ragù alla bolognese.

Till boken har vinimportören Lively Wines tagit fram ett speciellt vin från Emilia-Romagna. Namnet? Bollo, förstås – smeknamnet på ragù alla bolognese.

Boken ”Köttfärssås” är utgiven på Mondial Förlag.


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….