Sveriges populäraste maträtt blir bok

Vad äter svenska familjer mest av på vardagar? Rätt svar: spagetti med köttfärssås.Men det finns ju förstås köttfärssås och köttfärssås. Det bestämde sig de tre vännerna Harald Wachtmeister,  Jason Diakité och Joel Åhlin att utforska.

– Det har varit ett typiskt pandemiprojekt berättar Harald Wachtmeister och fortsätter: 

–Vi hade tidigare startat en matklubb där vi skulle träffas och laga mat åt varandra. Vi bestämde att vi alltid skulle laga samma rätt, men vilken? – det blev pasta med köttfärssås.

Alla tre har de en djup relation till denna italienska nationalklenod. Harald Wachtmeister har lagat köttfärssås sedan han var sjutton år – det vill säga i 26 år. Jason Diakité menar att han finslipat på det perfekta receptet sedan 2001 och Joel Åhlin har åtminstone ätit och lagat rätten med förtjusning sedan han var elva år.

Matklubben och dessa diskussioner om köttfärssås skapade tanken på en bok. Köttfärssås är ju lika mycket en svensk nationalklenod. Det gick till botten med det hela genom en omfattande research på plats i köttfärssåsens hemregion: Emilia-Romagna. Landskapet där ”ragù alla bolognese” är något heligt.

Boken ”Köttfärssås” handlar dock inte bara om hitta det bästa receptet på köttfärssås – utan snarare om att hitta innovativa sätt att förnya älsklingsrätten. Där finns också många förslag på tillbehör och mycket kulturhistoria kring ragù alla bolognese.

Till boken har vinimportören Lively Wines tagit fram ett speciellt vin från Emilia-Romagna. Namnet? Bollo, förstås – smeknamnet på ragù alla bolognese.

Boken ”Köttfärssås” är utgiven på Mondial Förlag.


Fler nyheter

1 Elektronisk tunga
Forskare vid Washington State University har nyligen utvecklat en tunga som kan känna smak. Vid tester har den visat sig…
2 Furuhem nytt - titel
Många blev förvånade när Fäviken-hjälten Magnus Nilsson blev med äppelodling på Bjärehalvön. När han köpte ett gammalt pensionat i Båstad…
3 Blossa årgång 2024+
Igår på onsdagen inträffade den stora Årets Glögg-dagen. Tre producenterna passade på att under samma timme att presentera fyra olika…
Screenshot
För två veckor sedan genomfördes en vinprovning i Skåne som många menar kommer att gå till historien. I The Swedish…
5 GammelDansk_60 år
Min relation till Gammel Dansk är god. Denna, som jag trodde urgamla danska kryddbitter, har följt mig genom livet. Att…
6 Moselfloden_trittenheim
Ska du neråt i Europa i höst? Då ska du passa på att leta upp några av de bästa vinvägarna….
1-TSWT-grupp
Den länge efterlängtade provningen när svenska viner möter Europa är avlutad. Resultatet blev för svenskt vinnäring mycket positivt. Ett svenskt…
2 Rasmus Munck_Alchemist
För fjärde året i rad ligger danska Alchemist i topp på OAD:s lista över Europas toppkrogar. Tvåa är spanska Etxebarri…
3 Vrak-champagne-flaskor
Östersjön är en fantastisk gravplats för gamla skepp. Det handlar både om att skeppsmaskar inte kan leva där som i…
4 Circ gastro bild
Artikel i samarbete med Circular Gastronomy Att ställa om till en cirkulär ekonomi är idag en av restaurangbranschens stora utmaningar….