Sydfranska vinbönder börjar odla pistaschnötter

Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu rapporteras det allt oftare om att vinbönderna söker alternativa grödor.

På Sicilien har det flera av dem börjat odla mango och avocado. I franska Languedoc verkar nötter vara mer mer populärt – både mandlar och pistaschnötter. Även om det tar ett antal år innan första skörd ser många av de som bytt gröda stora fördelar. Nötterna har en säker marknad och tål betydligt tuffare värme och torka.

Blommor på pistachträdet.

Enligt France Pistache, pistaschodlarnas egen organisation, täcker pistageodlingarna idag närmare 500 hektar i södra Frankrike. Mer än hälften är planterat av vinproducenter.

Några har även ägnat sig åt kaktusodlingar – en växt som inte behöver mycket vatten för att överleva. Av frukten kan man göra både juice och sylt och även olika krämer.

Läs mera här


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…