Tips på hårda paket som räcker flera år

Boken tycks alltid vara årets julklapp. I år kanske boken till och med handlar om stickning. Själv tipsar jag hellre om böcker kring mat och dryck.

Men först en låda. Drinkar (Nicotext) är end box med över sextio klassiska drinkrecept och tillhörande historia och kuriosa. Recepten är tydliga med illustrationer om hur de blandas på bästa sätt. Perfekt för mellandagarna när du tröttnat på glöggen.

En bok som inte jag ska missa i alla fall är den om den svenska nationalknölen potatis. För faktum är att jag skulle kunna leva på potatis resten av livet – om jag blev tvungen att välja. Med potatis kan man ju göra det mesta vilket Stefan Ekengren visar i sitt paradverk Potatis (Natur & Kultur).

Svamp är också gott. Men de flesta plockar bara de vanliga. I boken Ovanliga svampar (Natur & Kultur) hjälper dig Oliver Karlöf att hitta matsvampar med unika smaker och egenskaper som ofta blir kvarlämnade i skogen. Det handlar om vanliga men förbisedda sorter. 

En liknande bok, fast inta bara med svamp, är Granskott, vårbrodd och tjärdoft (Carlssons) med undertiteln ”om kärleken till det nordiska köket”. Här presenteras alla smaker man kan plocka i den vilda gastronomins rike. 

En favoritbok som också vann Måltidsakademiens best-in-show-pris är Modern Självhushållning (Natur & Kultur). En outtömlig källa för dig som vill lära dig biskötselns hemligheter och hur du gör gin och tonic från grunden. Eller kärnar och syrar smör, förvandlar mördarsniglar till foie gras och rabarberstjälkar till sommarvin. Med mycket mer.

Tre julklappstips från Millhouse Förlag

En annan vinnare bland årets böcker när Måltidsakademien bestämmer är Trettio Vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin (Millhouse) av Johan Magnusson. En bibel och praktverk för alla som gillar vin och kanske tänker sig börja samla och skaffa en vinkällare.

Även NJUTA! (Millhouse) vann bland Måltidsakademiens böcker – om än förra året. Den ska du inte missa om du är det minsta intresserad av gastronomi ur alla perspektiv – och i synnerhet om du tänker starta en matklubb som Marmiterna.

Slutligen finns ju Världens Bästa Vinskola. Och det är min egen bok som fick priset av Gourmand Cook Book Award i somras, bästa Wine Education i världen. Boken Stora Vinskolan – din kompletta guide till vinkunskap, är Årets julklapp – om jag får bestämma. Åtminstone bland vinskolor.


Fler nyheter

Screenshot
Vintips i samarbete med Bolla Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano 1953…
1 Glumslöv_Medoc Marathon-titel
Lilla Glumslöv söder om Helsingborg lockar nu till ett maraton-lopp där vin och smårätter serveras var fjärde kilometer. Min första…
2 Handpickerd-Vinder-titel
Första april-skämten har etablerat sig även i vinbranschen. Varje år bjuder i alla fall på några guldkorn. Här är mina…
Duckhorn Decoy-titel2
Artikel i samarbete med Ward Wines Imorgon fredag lanseras Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay i det tillfälliga sortimentet. Om du,…
Screenshot
Vilka viner gäller till påskmaten? Vem vet?  Det beror förstås på vad man äter. Här ett knippe viner att spana…
5 Falstaff2025_alla vinnare
I år samlades Sveriges och Danmarks restaurangelit i Malmö för att fira lanseringen av Falstaff Restaurant Guide 2025 i svensk…
Screenshot
Om någon ska göra böcker med fakta om olika cocktails så är det mästaren själv, Hans-Olov Öberg. På sitt eget…
7 Star Wine List vinnare 2025
Den internationella organisationen Star Wine List har presenterat vinnande vinlistor i Sverige. Mesta vinnaren blev PM & Vänner i Växjö….
Screenshot
Ingen kommer undan den artificiella intelligensen. Inom vinindustrin spanar man överallt på hur dessa algoritmer ska kunna utveckla vinproduktionen. För…
2 Sixhands på fyr - titel
Ju fler kockar – desto bättre soppa? Ja, varför inte? När Hallands tre mest prisade och michelinbelönade kockar slog sig…