Tre egendomar har hoppat av St-Emilions nya klassificering

För alla Bordeaux-fans är detta en stor nyhet – i synnerhet om man gillar viner från högra stranden. Klassificeringen omvärderas nämligen bara var tionde år.

Tio år må vara sällan men oftare än den berömda klassificeringen av Bordeaux-slotten från 1855. Den har bara ändrats en gång när Mouton-Rothschild fick bli Premier Cru. I St-Emilion skapar varje omvärdering stor uppståndelse då många anser sig orättvist bedömda.

Tre av de främsta har till och med hoppat av: Château Cheval Blanc, Château Ausone och Château Angélus. De tre tycker att de är så berömda och skickliga att det inte är fint nog att bara vara i topp i St-Emilions klassificering – som ändå har funnits sedan 1955 – om än hundra år yngre än den klassiska från 1955. 

Det tre som hoppat fanns 2012 tillsammans med Château Pavie i den finaste gruppen: Premier Grand Crus Classé (A). Château Pavie blir dock inte kvar ensam i den finaste A-gruppen eftersom Château Figeac fick äran att också placeras där. Äntligen tycker många, som alltid ansett att det är där slottet hör hemma.

I bedömningen för klassningen är femtio procent själva vinets kvalitet och resten kvaliteten på vingårdarna, vinmakningen och berömmelsen.

Här kan du se listan med alla klassificerade slotten i St-Emilion.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…