Trestjärniga Noma lanserar garum för hemmakockar

Som den första i en serie livsmedel, kallat Noma Projects, lanserar nu den danska stjärnkrogen ett livsmedel: en Smoked Mushroom Garum.

Garum är en berömd fermenterad fisksås som användes flitigt som smaksättare av romarna under antiken. Den kan liknas vid den jästa fisksås som är vanlig idag i asiatiskt kök. 

Smoked Mushroom Garum är resultatet av hundratals timmars experimenterade får att återskapa den gamla smaksättaren – fast nu byggd på svamp istället för fisk. Grunden är ekologisk svamp som mosas med salt tillsammans med Rice Koji, ett slags fermenterat kinesiskt ris. 

Ett av recepten med Nomas Smoked Mushroom Garum.

Blandningen får sedan jäsa i 6-8 veckor innan det hela röks och destilleras. Smaken är både jordig och fruktig men framför allt är såsen packad med umami som är en kraftfull smakförhöjare.

Här finns recept lagade med Smoked Mushroom Garum.

Nomas Garum finns att beställa från Noma Projects. 


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….