En av vinnarna i Årets Måltidslitteratur är Johan Magnussons Trettio vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin. Välförtjänt förstås, tycker jag som har varit förläggare. Lika välförtjänt är vinnaren av Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier. (Och den är inte utgiven av Millhouse Förlag.)
Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur prisades, för tjugoandra året i rad. I år finns närmare trehundra titlar med i juryarbetet, vilket gör att Sverige fortsatt är det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Johan Magnussons Trettio vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin, var en av böckerna som hyllades. På bilden intervjuas Johan Magnusson av Karsten Thurfjell, sekreterare i Gastronomiska Akademien, under prisceremonin den 17 november.
Motiveringen löd: ”Det definitiva referensverket för den som funderar på att lagra vin hemma. Johan Magnusson vet mer än de flesta om hur det går till, och trots mycket hysch har han fått flera samlare att visa sina skattgömmor, för oss att baxna eller imponeras av.”
Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier gick till boken Modern självhushållning (Natur & Kultur) skapad av paret Anders Rydell och Alva Herdevall. Boken vann också klassen Livsstilslitteratur
Motiveringen löd: ”En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand – som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic. Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid.”
Andra vinnare
Champagne Magnus Opus av Richard Juhlin
Vilda drinkar – en smak av naturen av Bella Porcile
Maten i vårt språk av Carl Alstrand
Svensk bryggerihistoria – öltillverkning under 200 år av Peter Sandberg
Bröd bullar & kakor – bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg
Kokkonst och värdskap av Ia Orre och Ebba Wachtmeister
Köttfärssås av Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin
Potatis av Stefan Ekengren
Inte bara bullar – 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh
Plocka tång & strandväxter av Linnéa Sjögren och Karolina Martinson
Den Gastronomisk livsgärningen gick till Fernando di Luca för sin bok Fernando! – Mitt livs historia, mitt livs recept.
Här är listan på alla vinnarna
Och här kan du läsa mer om Trettio Vinkällare
Måltidsakademiens jury består av
Christina Möller Juryordförande, ledamot Måltidsakademien,
Charlotte Birnbaum, ledamot av Gastronomiska Akademien
Mikael Engblom, grafisk formgivare, Stockholm
Stephan Rössner, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm
Malin Turunen, matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm
Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.