Tvåstjärniga krogar lägger ner – andra nyöppnar

Allting har ett slut – men ändå blev jag överraskad när två av Stockholms mest profilerade stjärnkrogar stänger ner verksamheten i år. Båda med två stjärnor i Guide Michelin. Första rapporten kom från Oaxen på Djurgården – den andra helt nyligen från Gastrologik. Tråkigt. Men jag får istället glädjas med nya satsningar.

Oaxen har sedan 1990-talet var en destination för matälskare. Grundarna Agneta Green och Magnus Ek började på skärgårdsön Oaxen för att sedan flytta verksamheten till Stockholm och Djurgården. Bakom det supernordiska krogkonceptet Gastrologik ligger kockarna Anton Bjuhr och Jacob Holmström. Passa på att boka ett bord för en sista gravöl.

Samtidigt händer det mycket nytt på krogfronten i Stockholm. Två av satsningarna står Svenska Brasserier för. Med sin grund i Sturehof, Taverna Brillo och Riche har gruppen nu köpt den anrika krogen Gondolen från familjen Lallerstedt. Just nu är krogen stängd på grund av Slussenbygget. Räkna med en pampig nyinvigning när den dagen kommer.

Inte långt därifrån, på Götgatan 40, öppnar Svenska Brasserier idag (1 september) krogen Riche Fenix (se bild). Platsen är det gamla apoteket. Konceptet ska likna Riche på Birger Jarlsgatan men egen prägel på mat, dryck, konst och musik. Precis som på Östermalms-Riche kan gästerna alltså förvänta sig återkommande DJ’s och livespelningar tillsammans med en mix av välkända och oetablerade konstnärer vars verk kommer att pryda lokalens väggar.

En ny destination på Söder är annars kvarteret Stockholmsverken, i hörnet Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan. Där finns bland annat några av världens mest kreativa företag inom dataspel, arkitektur och design. Nnu öppnar även Nook på platsen – krogen som tidigare gjorde succé på Åsögatan. 


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….