Världens främste vinbedragare utvisad

Både älskvärd vinkännare och en ytterst förslagen bedragare är beskrivningen av Rudy Kurniawan. Denna Indonesienfödde vinförfalskare lyckades prångla ut mer än 12 000 bluffviner under sin storhetstid i början av 2000-talet. 

Alla som sett den fascinerande dokumentären Sour Grapes på Netflix har koll på Rudy Kurniawans framfart. Han kom till USA 1999 och gjorde sig snabbt ett namn som stor vinkännare. Till en början sålde han verkligen äkta dyrgripar – efterhand lyckades han smuggla ut tomflaskor från restauranger och provningar som han sedan preparerade med nytt innehåll. Till slut började han producera helt egna flaskor med egenproducerade etiketter, korkar och kapslar. Han var dock noga med att fylla flaskorna med egna vinblandningar som skulle efterlikna originalvinet.

Till slut blev den stormrike amerikanen Bill Koch förbannad när han förstod bluffen. Han lyckades hyra in FBI-agenter som avslöjade hans vinfabrik i Los Angeles. Den låg i hans eget hem och var fylld med tusentals flaskor, korkar och etiketter.

2014 dömdes Rudy Kurniawan till tio års fängelse. I december blev han en fri man och har nu utvisats till sitt hemland Indonesien då han inte hade uppehållstillstånd i USA.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…