Världens godaste mat – till barn

Den 22-23 mars är det final i Bocuse d’Or i Lyon – ett världsmästerskap för kockar. Något överraskande ska tallrikspresentationen tillagas för barn.

När tallrikarna presenteras är det för samma kockjury som vanligt. Men det kommer också finnas en extrajury bestående av barn från olika delar av världen. 

– En otroligt rolig och spännande utmaning. Något ingen av oss hade förväntat oss. Det här är också en viktig markör för hur vällagad, god, hållbar och näringsrik mat bör tillagas för barn likväl som för vuxna, säger Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2023.

Jimmi Eriksson är alltså den som ska tillaga världens godaste mat för barn. Till sin hjälp har han coach Martin Brag och Thilda Mårtensson som commis i köket. Den svenska Bocuse- presidenten Tommy Myllymäki är också på plats. Teamet kvalificerade sig till världsfinalen i Lyon under europatävlingen tidigare i år. Totalt har 24 nationer tävlat sig in till Bocuse d’Or-finalen.

Barnmenyn ska serveras som en vegetarisk trerättersmeny med pumpa som bas. Förrätten ska vara hundra procent plantbaserad och serveras kall, varmrätten ska innehålla ett ägg och efterrätten är fri för tolkning. 

Del två i tävlingen är den avancerade fatpresentationen. Där är huvudråvarorna marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor. Tävlingsteamen tilldelas två marulkar som ska tillagas hela. Till det får teamen tillgång till fem pilgrimsmusslor. Vid sidan av marulken ska en gryta på blåmusslor och grönsaker presenteras samt två valfria vegetariska tillbehör.

Sverige tävlar i kök nummer elva den 22 januari – det vill säga den första tävlingsdagen.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…