Världens godaste mat – till barn

Den 22-23 mars är det final i Bocuse d’Or i Lyon – ett världsmästerskap för kockar. Något överraskande ska tallrikspresentationen tillagas för barn.

När tallrikarna presenteras är det för samma kockjury som vanligt. Men det kommer också finnas en extrajury bestående av barn från olika delar av världen. 

– En otroligt rolig och spännande utmaning. Något ingen av oss hade förväntat oss. Det här är också en viktig markör för hur vällagad, god, hållbar och näringsrik mat bör tillagas för barn likväl som för vuxna, säger Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2023.

Jimmi Eriksson är alltså den som ska tillaga världens godaste mat för barn. Till sin hjälp har han coach Martin Brag och Thilda Mårtensson som commis i köket. Den svenska Bocuse- presidenten Tommy Myllymäki är också på plats. Teamet kvalificerade sig till världsfinalen i Lyon under europatävlingen tidigare i år. Totalt har 24 nationer tävlat sig in till Bocuse d’Or-finalen.

Barnmenyn ska serveras som en vegetarisk trerättersmeny med pumpa som bas. Förrätten ska vara hundra procent plantbaserad och serveras kall, varmrätten ska innehålla ett ägg och efterrätten är fri för tolkning. 

Del två i tävlingen är den avancerade fatpresentationen. Där är huvudråvarorna marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor. Tävlingsteamen tilldelas två marulkar som ska tillagas hela. Till det får teamen tillgång till fem pilgrimsmusslor. Vid sidan av marulken ska en gryta på blåmusslor och grönsaker presenteras samt två valfria vegetariska tillbehör.

Sverige tävlar i kök nummer elva den 22 januari – det vill säga den första tävlingsdagen.


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…