Världens godaste mat – till barn

Den 22-23 mars är det final i Bocuse d’Or i Lyon – ett världsmästerskap för kockar. Något överraskande ska tallrikspresentationen tillagas för barn.

När tallrikarna presenteras är det för samma kockjury som vanligt. Men det kommer också finnas en extrajury bestående av barn från olika delar av världen. 

– En otroligt rolig och spännande utmaning. Något ingen av oss hade förväntat oss. Det här är också en viktig markör för hur vällagad, god, hållbar och näringsrik mat bör tillagas för barn likväl som för vuxna, säger Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or 2023.

Jimmi Eriksson är alltså den som ska tillaga världens godaste mat för barn. Till sin hjälp har han coach Martin Brag och Thilda Mårtensson som commis i köket. Den svenska Bocuse- presidenten Tommy Myllymäki är också på plats. Teamet kvalificerade sig till världsfinalen i Lyon under europatävlingen tidigare i år. Totalt har 24 nationer tävlat sig in till Bocuse d’Or-finalen.

Barnmenyn ska serveras som en vegetarisk trerättersmeny med pumpa som bas. Förrätten ska vara hundra procent plantbaserad och serveras kall, varmrätten ska innehålla ett ägg och efterrätten är fri för tolkning. 

Del två i tävlingen är den avancerade fatpresentationen. Där är huvudråvarorna marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor. Tävlingsteamen tilldelas två marulkar som ska tillagas hela. Till det får teamen tillgång till fem pilgrimsmusslor. Vid sidan av marulken ska en gryta på blåmusslor och grönsaker presenteras samt två valfria vegetariska tillbehör.

Sverige tävlar i kök nummer elva den 22 januari – det vill säga den första tävlingsdagen.


Fler nyheter

1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…
6 DRC_foto Sothebyts
Yngre generationer kanske dricker mindre, men dryckesauktionerna för vin och sprit frodas. Här är de senaste marknadsinsikterna från Sotheby’s årliga…
1 OIV-toppbild
Både konsumtionen och produktionen av vin i världen minskade kraftigt 2023 – jämfört med året innan. Ett glädjeämne kan vara att…
2 Slakthuset – översikt
Förra året anade många att något stort skulle hända på det gamla Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Då öppnade Adam…
3 Veckans Fem - rose+riesling
När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är…
4 Cider från Pomologik
Nu är det dags att uppmärksamma svensk cider. När Cider World 2024 genomfördes i Frankfurt kammade sörmländska Pomologik hem hela…