Varning för vin som kallar sig hållbart

En krönika av Mikael Mölstad

Äntligen. Systembolaget ska nästa år införa en ny märkning för viner: Hållbart val. Det är inte en dag för tidigt. Begreppet hållbart när det gäller vin sprider sig nämligen i rasande takt som ett buzz-word – alltså ett effektivt slagord i kampanjer. Och det utan att annonsörerna har någon koll, eller vill ha koll, vad det egentligen handlar om. (Denna krönika har tidigare publicerats i Allt om Vin.)

För tio år sedan tänkte nog de flesta på hållbart som just något som håller bra. Alltså inte går sönder så lätt. Men faktum är att begreppet, på engelska sustainable, myntades av FN redan 1987. Definitionen var ’’En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov’’. Varje generation ska alltså lämna över en planet som helst är bättre än den vi fick ta över.

Idag har i synnerhet vinindustrin tagit till sig detta – eftersom det är avgörande för deras överlevnad. Det handlar om allt från vinodling, markskötsel, bevattning, växtskydd och ekosystem till energieffektivitet, vatten och luftkvalitet, återvinning, social rättvisa och även samhällsansvar. Målet är att skapa ett hållbart koldioxidneutralt samhälle.

Hållbar vinproduktion sprider sig nu över världen. Allt fler länder och regioner har ett kvalificerat certifieringssystem. I Kalifornien och på Nya Zeeland är ”sustainable” redan dominerande. Till och med i Bordeaux finns en certifiering.

Du kan alltså vara säker på att begreppet hållbart vin kommer synas allt oftare. Problemet är då att många bara skyltar med ordet för att sälja mer – renommésnyltning helt enkelt. Dessvärre är det inte förbjudet att använda ordet – utan att leva upp till något – än. Liksom det inte är förbjudet att kalla ett vin för naturligt. Men du får inte kalla ett vin för ekologiskt om det inte är certifierat. 

Det är här Systembolaget kommer in. De genomför nu ett stort arbete med att definiera vad som krävs av ett vin för att få använda märkningen ”hållbart val”. Det handlar bland annat om att vinet ska vara miljöcertifierat, ha en klimatsmart förpackning och leva upp till grunderna när det gäller socialt ansvarstagande och spårbarhet. 

Jag ser fram emot detta. Synd bara att Systembolaget agerat sent och långsamt. Lanseringen av märkningen kan nämligen dröja ända till slutet av nästa år. Men det är som det är med monopol – utan konkurrenter som hetsar på har man sällan bråttom. 


Fler nyheter

1 Hypnosbild
När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst…
2 Parker-poäng_ögon-titel
Det är lätt att ondgöra sig över alla dessa Parker-poäng som breder ut sig över världen. Idag är det värre…
3 Vinskolan_Mikael+CJ
Podcasten Vinskolan fyller snart hundra avsnitt. Vem hade trott det? Inte jag och sonen i alla fall. Nu har vi ställt…
Screenshot
Alpviner har blivit ett begrepp de senaste åren. Varför? Ja, dels är det ju lockande med vinupplevelser i alpmiljö – men…
5 Espresso Martini-titel
Under mina resor till Singapore, Australien och Nya Zeeland den senaste tiden har det blivit några cocktails. Ofta är valen…
Screenshot
Årets var 1960. Dagens Systembolag var fem år gammalt. De hade en ambition att förändra dryckes-Sverige – från brännvin till…
1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…