Varning för vin som kallar sig hållbart

En krönika av Mikael Mölstad

Äntligen. Systembolaget ska nästa år införa en ny märkning för viner: Hållbart val. Det är inte en dag för tidigt. Begreppet hållbart när det gäller vin sprider sig nämligen i rasande takt som ett buzz-word – alltså ett effektivt slagord i kampanjer. Och det utan att annonsörerna har någon koll, eller vill ha koll, vad det egentligen handlar om. (Denna krönika har tidigare publicerats i Allt om Vin.)

För tio år sedan tänkte nog de flesta på hållbart som just något som håller bra. Alltså inte går sönder så lätt. Men faktum är att begreppet, på engelska sustainable, myntades av FN redan 1987. Definitionen var ’’En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov’’. Varje generation ska alltså lämna över en planet som helst är bättre än den vi fick ta över.

Idag har i synnerhet vinindustrin tagit till sig detta – eftersom det är avgörande för deras överlevnad. Det handlar om allt från vinodling, markskötsel, bevattning, växtskydd och ekosystem till energieffektivitet, vatten och luftkvalitet, återvinning, social rättvisa och även samhällsansvar. Målet är att skapa ett hållbart koldioxidneutralt samhälle.

Hållbar vinproduktion sprider sig nu över världen. Allt fler länder och regioner har ett kvalificerat certifieringssystem. I Kalifornien och på Nya Zeeland är ”sustainable” redan dominerande. Till och med i Bordeaux finns en certifiering.

Du kan alltså vara säker på att begreppet hållbart vin kommer synas allt oftare. Problemet är då att många bara skyltar med ordet för att sälja mer – renommésnyltning helt enkelt. Dessvärre är det inte förbjudet att använda ordet – utan att leva upp till något – än. Liksom det inte är förbjudet att kalla ett vin för naturligt. Men du får inte kalla ett vin för ekologiskt om det inte är certifierat. 

Det är här Systembolaget kommer in. De genomför nu ett stort arbete med att definiera vad som krävs av ett vin för att få använda märkningen ”hållbart val”. Det handlar bland annat om att vinet ska vara miljöcertifierat, ha en klimatsmart förpackning och leva upp till grunderna när det gäller socialt ansvarstagande och spårbarhet. 

Jag ser fram emot detta. Synd bara att Systembolaget agerat sent och långsamt. Lanseringen av märkningen kan nämligen dröja ända till slutet av nästa år. Men det är som det är med monopol – utan konkurrenter som hetsar på har man sällan bråttom. 


Fler nyheter

Screenshot
Allt om Vins gala under namnet Årets Vinare är nu ett minne blott. Nu är det Mat & Vingalan som…
Screenshot
Den svenska Måltidsakademien har presenterat sina val av bästa böcker som kommit ut under året. Och fortfarande är jag imponerad…
Screenshot
Ett erbjudande från Goda Nyheter i samarbete med vinmagasinet Törst Vinmagasinet Törst ett av mina favoritmagasin när det gäller kunskap…
4 Alkoholist – fylla
– eller så här kokar man soppa på en spik För några månader sedan kund man in en rubrik i SvD…
Screenshot
Erbjudande i samarbete med Millhouse Förlag Stora Vinskolan är den mest kompletta vinbok som getts ut i Sverige. Det är…
Screenshot
Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen…
7 WS top 100
Wine Spectators årliga topp 100-lista är kul läsning för oss vinvänner. Här är de tio främsta på deras digra lista….
Screenshot
Glögg är gott. Glögg är kul. I alla fall då och då. Det är ju bara jul en gång om…
2 Paul Svensson_Cajsa W priset
Sverige har fått ett nytt kokbokspris: Cajsa Warg-priset som med utmärkelsen Årets kokbok ska hylla ett verk som juryn ansett…
Screenshot
Marqués de Riscal i topp när World’s 50 Best rankar världens bästa vingårdar att besöka. Det var välförtjänt då de…