Varning för vin som kallar sig hållbart

En krönika av Mikael Mölstad

Äntligen. Systembolaget ska nästa år införa en ny märkning för viner: Hållbart val. Det är inte en dag för tidigt. Begreppet hållbart när det gäller vin sprider sig nämligen i rasande takt som ett buzz-word – alltså ett effektivt slagord i kampanjer. Och det utan att annonsörerna har någon koll, eller vill ha koll, vad det egentligen handlar om. (Denna krönika har tidigare publicerats i Allt om Vin.)

För tio år sedan tänkte nog de flesta på hållbart som just något som håller bra. Alltså inte går sönder så lätt. Men faktum är att begreppet, på engelska sustainable, myntades av FN redan 1987. Definitionen var ’’En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov’’. Varje generation ska alltså lämna över en planet som helst är bättre än den vi fick ta över.

Idag har i synnerhet vinindustrin tagit till sig detta – eftersom det är avgörande för deras överlevnad. Det handlar om allt från vinodling, markskötsel, bevattning, växtskydd och ekosystem till energieffektivitet, vatten och luftkvalitet, återvinning, social rättvisa och även samhällsansvar. Målet är att skapa ett hållbart koldioxidneutralt samhälle.

Hållbar vinproduktion sprider sig nu över världen. Allt fler länder och regioner har ett kvalificerat certifieringssystem. I Kalifornien och på Nya Zeeland är ”sustainable” redan dominerande. Till och med i Bordeaux finns en certifiering.

Du kan alltså vara säker på att begreppet hållbart vin kommer synas allt oftare. Problemet är då att många bara skyltar med ordet för att sälja mer – renommésnyltning helt enkelt. Dessvärre är det inte förbjudet att använda ordet – utan att leva upp till något – än. Liksom det inte är förbjudet att kalla ett vin för naturligt. Men du får inte kalla ett vin för ekologiskt om det inte är certifierat. 

Det är här Systembolaget kommer in. De genomför nu ett stort arbete med att definiera vad som krävs av ett vin för att få använda märkningen ”hållbart val”. Det handlar bland annat om att vinet ska vara miljöcertifierat, ha en klimatsmart förpackning och leva upp till grunderna när det gäller socialt ansvarstagande och spårbarhet. 

Jag ser fram emot detta. Synd bara att Systembolaget agerat sent och långsamt. Lanseringen av märkningen kan nämligen dröja ända till slutet av nästa år. Men det är som det är med monopol – utan konkurrenter som hetsar på har man sällan bråttom. 


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…