Viltplockat gör maten hållbar

På fine-dining-krogar har det varit stort i tjugo år. Men vi hemmamatlagare har varit långsamma att ta till oss trenden –kanske vet vi inte vad vi ska göra med växterna. Eller tror vi kanske att de är giftiga.

Viltplockat – eller foraging som det kallas på engelska – är stort i krogvärlden. Det handlar om att komma tillbaka till en tid då naturens växtlighet var en del av hemmets skafferi och livets kretslopp. Nu kan du bli ett proffs på detta även som hemmakock.

Till din hjälp har du vildplockat-specialisten Niki Sjölund och kocken Lena Flaten från Storlien. De båda tar dig med på ett ett år av vildplockat – från tidig vår tills snön täcker landskapet. I Kokboken Viltplockat (Natur & Kultur) har de samlat över 250 av sina recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark. Imponerande.

– Här delar vi med oss av en del av våra recept och erfarenheter. Vårt fokus ligger framförallt på det vi tycker är gott, och vår önskan är att förmedla smaken från en plats med hjälp av råvarorna som växer där, förklarar Niki och Lena i förordet.

Här kan du i stort sätt leta upp alla ätliga växter i naturen och få ett recept till – från björk och brännässla till vresrosor och älggräs. Bland recepten finns allt från rönnbärskapris och inlagda fläderbär till svampkebab i pitabröd och kallrörd lingondricka.

Här finns även tips på ätliga svampar med recept. I en praktisk del av boken får du ta del av deras erfarenheter av tekniker för att laga mat med det vilda.

Boken är på 240 sidor med foto av Klas Sjögren och design av Jonas Cramby.


Fler nyheter

Screenshot
För lyxkonglomeratet LVMH är det småpengar. För en liten producent i Bourgogne handlar det om överlevnad. Men alla är inte…
Screenshot
Vinrött hör hösten till. Jag håller med – vem gillar inte en mustig köttgryta med dito rödvin. Men jag dricker…
Screenshot
Steve Jacobson har gjort det igen. För tredje gången i rad vinner han Wine Spectators video-tävling. Denna gång hyllar han…
Screenshot
Nu har svenskt vin presenterats för franska foodisar och vinskribenter. I förra veckans modeprogram i P1 handlade det om Bordeaux…
5 Perfect Match – Catarina König och Fredrik Schelin
Den vanligaste frågan jag fått under alla år som vinskribent handlar om att kombinera mat och vin. Detta gäller även…
6 GRUBE_I_VINET_INGEN_SANNING_titel
Äntligen tänker många: en riktig deckare i vinmiljö. Det är vinjournalisten Andreas Grube som nu ger sig ut i den,…
7 Vinets Universum-titel
Nu har vinskribenten Alf Tumble utvidgat sin vinvärld från vin med adress till hela universum. Åtminstone som han själv uppfattar…
1 Rock star_Austin-Neill, Unsplash
Jag gillar forskning som sätter fingret på viktiga saker. Som detta exempel med att ljudvolym påverkar upplevelsen av ett vin….
2 SM i snapsvisor 2024+
Den svenska snapsvisetraditionen lever. Åtminstone en gång om året då Spritmuseum har svenskt mästerskap i denna udda tävling. Årets vinnare…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…