På fine-dining-krogar har det varit stort i tjugo år. Men vi hemmamatlagare har varit långsamma att ta till oss trenden –kanske vet vi inte vad vi ska göra med växterna. Eller tror vi kanske att de är giftiga.
Viltplockat – eller foraging som det kallas på engelska – är stort i krogvärlden. Det handlar om att komma tillbaka till en tid då naturens växtlighet var en del av hemmets skafferi och livets kretslopp. Nu kan du bli ett proffs på detta även som hemmakock.
Till din hjälp har du vildplockat-specialisten Niki Sjölund och kocken Lena Flaten från Storlien. De båda tar dig med på ett ett år av vildplockat – från tidig vår tills snön täcker landskapet. I Kokboken Viltplockat (Natur & Kultur) har de samlat över 250 av sina recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark. Imponerande.
– Här delar vi med oss av en del av våra recept och erfarenheter. Vårt fokus ligger framförallt på det vi tycker är gott, och vår önskan är att förmedla smaken från en plats med hjälp av råvarorna som växer där, förklarar Niki och Lena i förordet.
Här kan du i stort sätt leta upp alla ätliga växter i naturen och få ett recept till – från björk och brännässla till vresrosor och älggräs. Bland recepten finns allt från rönnbärskapris och inlagda fläderbär till svampkebab i pitabröd och kallrörd lingondricka.
Här finns även tips på ätliga svampar med recept. I en praktisk del av boken får du ta del av deras erfarenheter av tekniker för att laga mat med det vilda.
Boken är på 240 sidor med foto av Klas Sjögren och design av Jonas Cramby.