Viltplockat gör maten hållbar

På fine-dining-krogar har det varit stort i tjugo år. Men vi hemmamatlagare har varit långsamma att ta till oss trenden –kanske vet vi inte vad vi ska göra med växterna. Eller tror vi kanske att de är giftiga.

Viltplockat – eller foraging som det kallas på engelska – är stort i krogvärlden. Det handlar om att komma tillbaka till en tid då naturens växtlighet var en del av hemmets skafferi och livets kretslopp. Nu kan du bli ett proffs på detta även som hemmakock.

Till din hjälp har du vildplockat-specialisten Niki Sjölund och kocken Lena Flaten från Storlien. De båda tar dig med på ett ett år av vildplockat – från tidig vår tills snön täcker landskapet. I Kokboken Viltplockat (Natur & Kultur) har de samlat över 250 av sina recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark. Imponerande.

– Här delar vi med oss av en del av våra recept och erfarenheter. Vårt fokus ligger framförallt på det vi tycker är gott, och vår önskan är att förmedla smaken från en plats med hjälp av råvarorna som växer där, förklarar Niki och Lena i förordet.

Här kan du i stort sätt leta upp alla ätliga växter i naturen och få ett recept till – från björk och brännässla till vresrosor och älggräs. Bland recepten finns allt från rönnbärskapris och inlagda fläderbär till svampkebab i pitabröd och kallrörd lingondricka.

Här finns även tips på ätliga svampar med recept. I en praktisk del av boken får du ta del av deras erfarenheter av tekniker för att laga mat med det vilda.

Boken är på 240 sidor med foto av Klas Sjögren och design av Jonas Cramby.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – Kullabergs -titel
Det blev en spännande väntan för de svenska gårdsproducenterna innan den 8 januari hade passerat. Det var nämligen den sista…
2 Årets Affärskrog-titel_Foto-Jesper Frisk
Det kan inte bli för många priser och galor i restaurangvärlden, tycker jag. Tyvärr har de flesta galor och priser…
Screenshot
Ett par nykomlingar som samsas med tre trotjänare på Systembolaget. Det finns anledning till att de tre hängt med så…
Screenshot
Oavsett om du går på vinkurs, har en vinklubb eller bara vill ha lite nöjesläsning för att bli bättre på…
5 Sotheby's vinbild - titel
Kan man göra auktionsfynd av vin? Nej, knappast – alla de förnämsta vinerna har idag en internationell marknad. Oavsett vilken…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingen tvekar längre om att det blir allt större problem med vinodlingarna i de allra sydligaste delarna i Europa. Nu…
Screenshot
Gott nytt år alla kära läsare. Ett nytt år har just börjat. Vilka nyheter i min värld av mat, krog…
1 Non-Alcoholic
Ett analysföretag i Kalifornien har gjort en omfattande studie av världsmarknaden för alkoholfria viner. Resultatet visar att intäkterna växer med…
2 Nobelfest - Stadshuset
Sverige hade inte varit Sverige om inte så många hade ondgjort sig över så mycket när det gäller Nobelfesten. Är…
Screenshot
Podcasten Vinskolan har verkligen varit populär 2024 – fler och fler lyssnar och uppskattar innehållet och pratet. Det tackar jag…