Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag noterade i år och tyckte var kul.
Mest genomarbetad är Vinotekets lansering av en vinbil – som en glassbil för vuxna. Bara det är ju skojigt. Vinbilen är alltså en liten lastbil fylld med vin – en vinbutik på hjul. På sidan av bilen finns bilder på olika buteljer och vinpaket som kunden erbjuds köpa och kan peka på.
De har till och med fått till ett citat från en nöjd kund: ”Jag blir så glad när jag hör signalen att jag knappt hinner få på mig foppatofflorna innan jag springer ut, säger Monika i Åkersberga.”
Poppels i Göteborg har en annan vinkling på sitt skämt: ett “prepperöl” – en unik innovation som ”jäser i takt med din oro”, meddelar bryggeriet.
Varje burk av prepperölet är alltså bryggd för att vara redo för långtidsförvaring. Från start har det en alkoholhalt på 0,5% – men varje år som ölet lagras ökar alkoholhalten med 0,5%. Vilket ska göra prepperölet till det perfekta ölet för långsiktig lagring. Ölet ”Prepper – Slow fermenting IPA” lanseras i samarbete med preppbox.se – vilket innebär att ölet inkluderas som en av Preppbox storsäljande krislådor.
”Oavsett om det är en zombieapokalyps eller bara en deltävling i Melodifestivalen, så är detta öl redo att möta utmaningen.”, förklarar man på Poppels.
Vinimportören Handpicked wine lockas istället av ett skämt kring AI. De lanseras därför ett AI-vin – som just heter Ai – men samma design som deras storsäljande viner från producenten House of Charles Smith.
Vinet sägs vara utvecklat i samarbete med ”Commitee for Future Sciences vid Washington State University”. Till vinet hör också vinbranschens första AI-tjänst – Substance Artificial Intelligence – som ska underlätta ditt umgänge med vin. Vinet är därmed världens första med “Changeable Company using Liquid Tech” som gör att man kan påverka innehållet via en app. Man gör inställningar direkt till flaskan via Bluetooth. (Lite oklart hur det fungerar för mig.)
På Vinliv flaggar man istället för storslagna planer på att göra Stockholms Stadsbibliotek till en vinbar och restaurang. ”Det har varit en diskussion som initierades redan för fyra år sedan. Vikande utlåning av böcker, allt färre besökare och en administration som blivit alldeles för kostsam”, meddelar initiativtagarna i Stockholm Stad på frågan om varför man gör denna satsning. Åtminstone enligt Vinliv.