Vindruvsskörden i världen minskar

Totalt sett blev det ingen framgångsrik vinskörd i världen – det är tredje året i rad där skördemängden minskar. Men det skiljer sig mycket åt mellan den nordliga och sydliga hemisfären.

I söder ser man till och med en kraftig ökning – hela nitton procent över den tidigare högsta siffran. I hektoliter handlar det om totalt 59 miljoner. Alla vinländer i den sydliga hemisfären hade större skördar, förutom Nya Zeeland (minus13 procent). Bäst gick det för Chile med 23 procent plus. 

Men deras totala volym är förstås, i jämförelse med den norra hemisfären, bara en mindre del.

I Europa är det, som vi berättat tidigare, de tre största vinodlande länderna i världen som dragit ner siffrorna: Italien, Frankrike och Spanien. Sämst gick det för Frankrike med minus 22 procent. Övriga länder ligger ungefär på samma nivå, förutom Rumänien som ökade sin skörd. I USA, främst Kalifornien, ligger skördarna på ungefär samma nivå som 2020.

Bakom siffrorna står det officiella statistikorganet OIV (Office International de la Vigne et du Vin). De meddelar också att den totala konsumtionen av vin i världen troligen kommer att öka med två procent. Allt avhängig utvecklingen av pandemin.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…