När smakar ett vin som allra bäst? Svaret är att ingen vet – även om det studerats tusentals gånger. Inte minst av professor Charles Spence i Oxford. Han konstaterar att i princip allting runt omkring oss påverkar upplevelsen. Kanske även hypnos?
Charles Spence är professor i experimentell psykologi och vet att allt av ljud, ljus, färg och även glasets form och tyngd påverkar upplevelsen. Men hypnos återstår för honom att testa – fast det kanske inte ingår i hans psykologikompetens.
Däremot har det testats på vingården Château de Sannes i Provence. Det erbjuder nämligen en alternativ vinprovning under ledning av en hypnoterapeut – ett annat ord för professionell hypnotisör. Detta rapporterar vinavisen.dk.
Denna hypnotiska vinprovning är helt frivillig. Genom olika mindfulnessövningar får hypnoterapeuten deltagarna att gå in i upplevelsen av vinet till hundra procent. När det nått ett slags hypnotiskt tillstånd smakar de på vinet. Ingen får säga något.
Därefter väcks deltagarna försiktigt ur hypnosen och får då smaka på vinet igen – för att jämföra upplevelserna. Som jag kan ana är upplevelsen av vinet under hypnos mycket renare och och starkare. Vilket är roligt.
Jag känner ingen jättestor lust att testa. Om du har gjort det – hör av dig till mig.