Vinsvindel och fuskvin värre än någonsin

Vin är ett av de livsmedel som historiskt sett utsatts mest för svindleri. Idag tycks problemet större än någonsin. Åtminstone om man tittar på resultaten av stora polisrazzior under året.

Från december 2020 fram till sommaren i år har Europol iscensatt en stor operation kring livsmedelsfusk. Under denna tid har man konfiskerat mer än 1,7 miljoner liter vin, öl och sprit. Mestadels har det handlat om flaskor med förfalskade etiketter som fyllts med till exempel vin – dock icke det vin som borde finnas innanför etiketten. Värdet på det beslagtagna uppgår till mer än en halv miljard kronor.

I Italien gjorde polisen som exempel ett tillslag på över tiotusen vinflaskor med förfalskade etiketter för super-toskana-vinet Sassicaia. Vinflaskorna var dock ännu inte fyllda med falskt vin. I Spanien fann polisen bland annat 48 000 falska whiskyflaskor redo att smugglas ut på marknaden.

Hela polisoperationen, kallad Opson 2020, siktade in sig på alla typer av förfalskade livsmedel inte minst mejeriprodukter och olivolja. Totalt konfiskerades varor för mer än en miljard kronor.


Fler nyheter

1 Magnus Nilsson- äpplegård Axeltorp
Kocklegenden Magnus Nilsson har köpt restaurang och pensionat Hjorten i Båstad. Affären hade inte ens avslutats innan ryktet spred sig….
2 Vinoteket går ihop med Winefinder
Överraskande för mig – men inte för dem själva. Ända sedan Winefinder, med hjälp av Vinoteket, vann en juridisk strid…
3 Fyr - Jacob Holmström
En av årets mest efterlängtade krogöppningar är nu ett faktum. På första parkett mot havet har Jacob Holmström öppnat sin…
4 Veckans Fem viner
Våren närmar sig – och med det ändrar vi våra vinpreferenser. Lite lättare och allt oftare vita. Här är fem…
5 Första april - Vinoteket
Det har blivit tradition att hitta på första-april-skämt i dryckesbranschen – åtminstone bland några av aktörerna. Här är några jag…
6 True Crime_Motbok titel
Ingen av oss som läser detta har väl erfarenhet av motboken – det system som styrde svenskarnas alkoholinköp fram till 1955….
1 Fumée Blanches-kopior-boxar.jåg
Det är tufft att etablera nya produkter på Systembolagets hyllor. Det gäller att sticka ut med lustig design, kändisar eller…
2 Alchemist_Exterior_Hero Space
Rasmus Munk, kökschef och delägare på danska restaurangen Alchemist, står inte still. Det snurrar ständigt något nytt kring denne dynamiske…
3 AOV-krönika om skräpviner
Här är en krönika om hur rena skräpviner kan vinna guld i vintävlingar.  Den har jag skrivit för Allt om…
4 Marco-Sanz_Richard-Sanz_Alejandra-Sanz
Vintips i samarbete med Ward Wines. Två skäl att inte missa vinet Menade Verdejo. Det ena: druvan Verdejo kommer snart…