Daniel Berlin och hans restaurang som öppnade för ett år sedan kan konstatera att det blev lyckat. Nu har nämligen restaurangranskningen La Liste meddelat att de vunnit Opening of the Year Award 2025. I toppen bland svenska krogar finns annars Frantzén.
Det skapas många listor på världens bästa restauranger. Många bra – andra mer tveksamma. Denna lista över de tusen bästa i världen är speciell: den skapas genom en fiffig algoritm som räknar ut vilka krogar som fått bäst recensioner.
Som du kanske märkt är jag, likt många andra, road av listor. Jag rapporterar ofta vilka krogar och viner som toppar olika listor – det är ju i alla fall ett sätt att hålla sig à jour.
La Liste är, som namnet antyder, skapat i Frankrike. Listan bygger på en algoritm som ställer samman restaurangbedömningar från tusentals tidningar, hundratals guideböcker och miljontals online-recensioner. Allt samlas i en gigantisk databas där alla recensionpoäng omvandlas till ett standardbetyg: från 0 till 100.
Vad gäller guideböckernas trovärdighet har tusentals kockar fått ge sin åsikt – vilket resulterar i ett ”pålitlighetsindex” från 0 (helt opålitligt) till 10 (mycket pålitligt).
La Liste skiljer sig därmed från andra kroglistor och bedömningar. Guide Michelin baseras som bekant på hemliga krogtester som betalas. World’s 50 Best bygger på listor från utvalda krogrecensenter (som inte får betalt). OAD-listan (Opinionated About Dining) skapas av sex tusen foodies som uppmanas rapportera in sina favoriter.
I årets La Liste har Frantzén fått 98,5 poäng – mot förra årets 99 poäng. Men det är ju bra det också.
På listan finns också svenskägda (Fredrik Berselius) Aska i New York med 89,5 poäng.
Svenska krogar på listan
Frantzén 98,5 poäng
Aira 93 poäng
Vollmers 91 poäng
Vyn 90 poäng
Operakällaren 89,5 poäng
Aloë 87,5 poäng
PM & Vänner 87 poäng
Ekstedt 84 poäng
Adam/Albin 83,5 poäng
Nour 82,5 poäng
Petri 79 poäng
Top 1000 restaurants 2025 enligt La Liste
99,5 poäng
Cheval Blanc by Peter Knogl – Grand Hôtel Les Trois Rois, Basel, Schweiz
Guy Savoy, Paris, Frankrike
L’Enclume – Simon Rogan, Grange-over-Sands, England
La Vague d’Or – Cheval Blanc St-Tropez, Saint-Tropez, Frankrike
Le Bernardin, New York, USA
Lung King Heen – 龙景轩, Hong Kong, Kina
Matsukawa – 松川, Minato-ku, Japan
Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Tyskland
SingleThread, Healdsburg, USA
99 poäng
Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, Brunico, Italien
Caprice at the Four Seasons – 中环四季酒店, Hong Kong, Kina
Da Vittorio, Brusaporto, Italien
L’Ambroisie, Paris, Frankrike
L’Assiette Champenoise, Tinqueux, Frankrike
Le Louis XV – Alain Ducasse, Monaco, Monaco
Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spanien
Plénitude – Cheval Blanc Paris, Paris, Frankrike
Régis et Jacques Marcon, Saint-Bonnet-le-Froid, Frankrike
Robuchon au Dôme – 天巢法国餐厅, Macao, Macau SAR KINA
Victors Fine Dining by Christian Bau, Perl, Tyskland
Waldhotel Sonnora, Dreis, Tyskland
98,5 poäng
Aqua, Wolfsburg, Tyskland
Daniel, New York, USA
El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
Frantzén, Stockholm, Sverige
Georges Blanc, Vonnas, Frankrike
Kei, Paris, Frankrike
Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italien
Obauer, Werfen, Austria
Sazenka – 茶禅華, Minato-ku, Japan
Sushi Saito – 鮨さいとう, Minato-ku, Japan
Troisgros – Le Bois sans Feuilles, Ouches, Frankrike