Visst var Daniel Berlins krog i Skåne-Tranås ett mästerverk. Där skapade han ett världsrykte med sitt innovativa skånska kök – med två Michelinstjärnor som resultat – och tusentals hängivna besökare. Nu är det dags för ett än större mästerverk: Vyn på Österlen, alldeles nära havet i söder.
Restaurang Vyn har kanske inte ett internationellt gångbart namn. Men för oss svenskar står det klart – här handlar om läget på Österlens allra sydligaste kust med utsikt över Östersjön. Siktet är högt ställt – om möjligt än högre än den tidigare Daniel Berlin Krog.

– Vår ambition är att skapa en upplevelse som erbjuder säsongsbetonad mat med rötter i den skånska och skandinaviska floran och faunan, förklarar Daniel Berlin.
Men samtidigt, påpekar han, ska det finnas gott om tid och möjlighet att varva ner och begrunda de vackra omgivningar – både före, under och efter måltiden.
För att leva upp till detta finns också ett hotell med 14 rum, en privat matsal och en mat- och vinbar. Den senare delen är separat och öppen för drop-in-besök. Till anläggningen hör också sju hektar mark där det redan är planerat för egna odlingar.
Vyn öppnar för sina första gäster den 25 oktober.