Vyn är Daniel Berlins nya gastronomiska mästerverk

Visst var Daniel Berlins krog i Skåne-Tranås ett mästerverk. Där skapade han ett världsrykte med sitt innovativa skånska kök – med två Michelinstjärnor som resultat – och tusentals hängivna besökare. Nu är det dags för ett än större mästerverk: Vyn på Österlen, alldeles nära havet i söder.

Restaurang Vyn har kanske inte ett internationellt gångbart namn. Men för oss svenskar står det klart – här handlar om läget på Österlens allra sydligaste kust med utsikt över Östersjön. Siktet är högt ställt  – om möjligt än högre än den tidigare Daniel Berlin Krog.

Vy från Vyn.

– Vår ambition är att skapa en upplevelse som erbjuder säsongsbetonad mat med rötter i den skånska och skandinaviska floran och faunan, förklarar Daniel Berlin.

Men samtidigt, påpekar han, ska det finnas gott om tid och möjlighet att varva ner och begrunda de vackra omgivningar – både före, under och efter måltiden.

För att leva upp till detta finns också ett hotell med 14 rum, en privat matsal och en mat- och vinbar. Den senare delen är separat och öppen för drop-in-besök. Till anläggningen hör också sju hektar mark där det redan är planerat för egna odlingar.

Vyn öppnar för sina första gäster den 25 oktober.

Läs mer här.


Fler nyheter

1 Gårdsförsäljning – alla tre
En bra dag för producenter av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholdrycker – men också för besöksnäringen och svenska folket, meddelade…
2 Alla vinprovare
Under måndagen samlades Sveriges bästa vinproducenter och vinprovare på Stadshuskällaren i Stockholm för den första stora provningen av svenska viner. …
Screenshot
En ny upplaga av Guide Michelin Nordics har presenterats. Förväntningarna från många krogar är höga – besvikelser är återkommande. Sverige fick…
Screenshot
Försäljningen av Prosecco har slagit världen med häpnad. Det var nog många i Champagne som satte bubblet i vrångstrupen när…
Screenshot
Som på beställning kommer det nya rapporter om vädrets makter i april och maj från främst Frankrike. Vissa år är…
1 Feskekörka
Vad vore Göteborg utan sin Feskekôrka? Den nationalromantiska byggnaden invigdes 1874 och har blivit ett landmärke i den fisktokiga staden….
2 Pluto-tv_svenska drycker_Joe+Maya
Den första juni är det världspremiär för Maya Samuelsson dryckesresa genom Sverige. Två dagar senare avhålls den största manifestation någonsin…
3 Palego-utsikt
Förra veckan öppnade ytterligare ett ställe ovanpå Gondolen: Pelago. En 800 kvadratmeter stor takrestaurang som lockar med både utsikt, en…
4 Gastronomipriset+
Svenska Gastronomipriset är ett speciellt pris i Sverige. Sedan 26 år arrangerar nämligen magasinet Restaurangvärlden denna omröstning där branschens olika…
5 Nils Molinder
Det finns några personer i gastronomivärlden jag beundrar: en av dem är Nisse Molinder. Det han inte vet om fisk,…