Hur många restaurangguider behöver vi? Jag tycker många – då de som finns har olika inriktning och olika bedömningssätt. Ingen slår väl Guide Michelin som pålitlig då de faktiskt besöker och betalar för sig – och dessutom anonymt. Det kostar. Andra som World’s 50 Best bygger på en stor utvald jurygrupp. Amerikansk OAD förlitar sig på foodisar som rapporterar in. De båda senare gör topplistor – vilket alltid är kul att rapportera om.
Som du kanske vet är jag mycket intresserad av restaurangguider. Jag var ju en av grundarna till White Guide. Just den guiden är nu i nya händer och kommer förhoppningsvis dra igång tester snart igen.
Det senaste på guide-fronten är World of Mouth (kul namn!). De ska med hjälp av en stor global community guida runt bland all världens kök och krogar. Redan nu lär det finnas 14 000 rekommendationer på 2 300 destinationer. Imponerande.
World of Mouth är grundat av två finländare med bred kunskap om detta (jag vet): Saku Tuominen och Kenneth Nars.
De har också en expertkommitté av kockar, restaurangkritiker, matskribenter, street food-älskare och andra experter som delar sina favoritställen att äta och dricka på runt om i världen.
I deras Global Culinary Report 2023 finns mycket matnyttigt att hämta.
På listan över Top 10 destinations i världen ligger Stockholm på plats 10.
1 Copenhagen
2 London
3 New York
4 Tokyo
5 Bangkok
6 Paris
7 Barcelona
8 Dubai
9 Berlin
10 Stockholm
I Stockholm rekommenderar de följande att besöka. Både krogar och bagerier.
1 Bord
2 Restaurang Triton
3 Seafood Gastro
4 Cafe Nizza
5 Miyakodori
6 Socker Sucker
7 Lillebrors Bageri
8 Frantzén
9 Rolf’s Hav
10 Babette