World of Mouth tipsar om restauranger i hela världen

Hur många restaurangguider behöver vi? Jag tycker många – då de som finns har olika inriktning och olika bedömningssätt. Ingen slår väl Guide Michelin som pålitlig då de faktiskt besöker och betalar för sig – och dessutom anonymt. Det kostar. Andra som World’s 50 Best bygger på en stor utvald jurygrupp. Amerikansk OAD förlitar sig på foodisar som rapporterar in. De båda senare gör topplistor – vilket alltid är kul att rapportera om. 

Som du kanske vet är jag mycket intresserad av restaurangguider. Jag var ju en av grundarna till White Guide. Just den guiden är nu i nya händer och kommer förhoppningsvis dra igång tester snart igen.

Det senaste på guide-fronten är World of Mouth (kul namn!). De ska med hjälp av en stor global community guida runt bland all världens kök och krogar. Redan nu lär det finnas 14 000 rekommendationer på 2 300 destinationer. Imponerande.

World of Mouth är grundat av två finländare med bred kunskap om detta (jag vet): Saku Tuominen och Kenneth Nars.

De har också en expertkommitté av kockar, restaurangkritiker, matskribenter, street food-älskare och andra experter som delar sina favoritställen att äta och dricka på runt om i världen.

I deras Global Culinary Report 2023 finns mycket matnyttigt att hämta.

På listan över Top 10 destinations i världen ligger Stockholm på plats 10.

1 Copenhagen 

2 London 

3 New York 

4 Tokyo

5 Bangkok 

6 Paris 

7 Barcelona 

8 Dubai

9 Berlin

10 Stockholm

I Stockholm rekommenderar de följande att besöka. Både krogar och bagerier.

1 Bord 

2 Restaurang Triton 

3 Seafood Gastro 

4 Cafe Nizza

5 Miyakodori 

6 Socker Sucker 

7 Lillebrors Bageri 

8 Frantzén

9 Rolf’s Hav

10 Babette

Här är deras webb

Här hittar du deras Culinary Report


Fler nyheter

Screenshot
De flesta inser säkert att ljudmiljön är viktig för att skapa rätt stämning. Det kan handla om allt från klädbutiker…
Screenshot
Det blir lite upp-och-ner-vända världen när man analyserar försäljningen av vin som inte kommer i en 2- eller 3-litersbox. Framförallt…
3 Falskt som vin-titel
Vinjournalisten Andreas Grube gjorde succé förra året med en riktigt hårdkokt deckare i vinmiljö. Titeln på boken var  I Vinet…
Screenshot
Med lyckliga omständigheter, en genuin passion och en gnutta tur kan man komma långt. Ägarna är lika förvånade som jag…
5 Adam&Albin-titel
Den klassiska Birger Jarlspassagen i Stockholm får nytt liv när kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman expanderar sitt restaurangkoncept Misshumasshu….
TEMP_home_background
Nog finns det jazzklubbar med matservering. Men knappast stjärnkrogar med jazzartister på toppnivå. Nu är det dags – Epicurus har just…
2 Gårdsförsäljning - skylt cellar door
Det var ingen tvekan. När gårdsförsäljningen klubbades under onsdagen var det med stor marginal. Röstsiffrorna skrevs till 154 ja och…
Screenshot
Vintips i samarbete med Ward Wines Vinhuset Bolla var först med att buteljera amarone. När vinet visades upp i Milano…
4 OIV_Stats 2024 – titel
Vi dricker mindre vin i hela världen. En trend som pågått i flera decennier. Det hjälper inte att portugiserna konsumerar…
Screenshot
Årets Vinordic Wine Challenge är avklarad. Nära niohundra viner tävlande i 56 olika klasser bedömdes – från boxviner till lyxviner….