World of Mouth tipsar om restauranger i hela världen

Hur många restaurangguider behöver vi? Jag tycker många – då de som finns har olika inriktning och olika bedömningssätt. Ingen slår väl Guide Michelin som pålitlig då de faktiskt besöker och betalar för sig – och dessutom anonymt. Det kostar. Andra som World’s 50 Best bygger på en stor utvald jurygrupp. Amerikansk OAD förlitar sig på foodisar som rapporterar in. De båda senare gör topplistor – vilket alltid är kul att rapportera om. 

Som du kanske vet är jag mycket intresserad av restaurangguider. Jag var ju en av grundarna till White Guide. Just den guiden är nu i nya händer och kommer förhoppningsvis dra igång tester snart igen.

Det senaste på guide-fronten är World of Mouth (kul namn!). De ska med hjälp av en stor global community guida runt bland all världens kök och krogar. Redan nu lär det finnas 14 000 rekommendationer på 2 300 destinationer. Imponerande.

World of Mouth är grundat av två finländare med bred kunskap om detta (jag vet): Saku Tuominen och Kenneth Nars.

De har också en expertkommitté av kockar, restaurangkritiker, matskribenter, street food-älskare och andra experter som delar sina favoritställen att äta och dricka på runt om i världen.

I deras Global Culinary Report 2023 finns mycket matnyttigt att hämta.

På listan över Top 10 destinations i världen ligger Stockholm på plats 10.

1 Copenhagen 

2 London 

3 New York 

4 Tokyo

5 Bangkok 

6 Paris 

7 Barcelona 

8 Dubai

9 Berlin

10 Stockholm

I Stockholm rekommenderar de följande att besöka. Både krogar och bagerier.

1 Bord 

2 Restaurang Triton 

3 Seafood Gastro 

4 Cafe Nizza

5 Miyakodori 

6 Socker Sucker 

7 Lillebrors Bageri 

8 Frantzén

9 Rolf’s Hav

10 Babette

Här är deras webb

Här hittar du deras Culinary Report


Fler nyheter

1 tio trender - vinflaskor
Vinvärlden 2025 kommer att utvecklas  – liksom alla år tidigare – men nu efter pandemin är det tydligt vilka trender som har…
Screenshot
Fredag den 14 februari är det Valentine’s Day – eller som det heter i Sverige: Alla Hjärtans Dag. I Finland kallas…
Soalheiro Alvarinho
Artikel i samarbete med Ward Wines Den portugisiska druvan alvarinho har gått från klarhet till klarhet. Bland många vinkännare har…
4 Måns Zelmerlöw
Mångas favoritartist Måns Zelmerlöw är mer än vanligt aktuell just nu. Men det är inget som stressar honom. För denna…
5 Gammal vinstock
Äntligen, tycker säkert många. Nu har OIV nämligen bestämt hur gammal en vinranka ska vara för att få kallas just…
6 Himlen1 – titel
När de öppnade var det en sensation för många – en bar och restaurang på 26 våningen. Nästan som i New…
1 Blodtryck-hjärta-rödvin
En innovativ spansk studie använder ny innovativ teknik för att förstärka påståendet om att viss vinkonsumtion ger lägre risk för…
2 Bocuse d'Or 2025 - titel
En fantastisk prestation – dock kunde jag ana en viss besvikelse hos Gustav Leonhardt när han mottog bronsstatyn i Bocuse…
Screenshot
Här är ett knippe vita viner till budgetpris – perfekta som vardagsvin till både fisk och kyckling. Eller som lättsamma aperitifviner…
4 Cirkulär Gastronomy-titel
När 2024 års Circular Gastronomy Challenge avgjordes prisades tre innovationer som kan göra restaurangnäringen mer hållbar. En idé handlar om…