En bok om svensk sprit att roas och fascineras av 

Egentligen dricker jag inte sprit – även om en och annan manhattan och negroni kan slinka ner. Fast jag är otroligt fascinerad av all tradition, kulturhistoria och hantverk. Emil Årengs bok slukar jag lätt.

Många svenska destillerier har på senare år hamnat i det internationella rampljuset. Vi är inte ensamma i världen om det  – men vi svenskar är väldigt bra på att uttrycka lite folksjäl i det vi gör. Det är väl Ikea-syndromet.

I boken Svensk sprit – Groggar, bål & cocktails (Natur & Kultur) presenterar Emil Åreng, en av Sveriges mest erfarna bartenders, svenska sprittillverkare tillsammans sina egna recept gjorda på deras sprit och svenska ingredienser. Och vill du ha koll på hur en destillationspanna fungerar så är detta också boken för dig.

En stor del av boken på 160 sidor presenterar svenska destillerier och eldsjälarna bakom. Det finns många mellan Spirit of Hven och Norrbottens Destilleri. Speciellt kan man fascineras av Jon Hillgren på Hernö gin och hans framgångssaga. Jon Hillgren är också en stor anledning till att Emil Åren gjort denna bok – det menar han själv i alla fall. Kul också att se bilder från Boge Bränneri på Gotland – lantligt så det förslår.

Ingen tvekan om vad boken handlar om.

Emil Åreng hoppas nu att boken ska bli en ögonöppnare för alla som ännu inte grottat ner sig i spritlandet Sverige. Men tillägger han ”det är också en bok som kan inspirera dig som redan gått igenom din 49:e flaska Hernö och börjat glutta på om det finns ännu mer att upptäcka”.

Totalt presenteras 32 destillerier. Skepparps vingård finns med – fast de inte har någon egen panna. Det har däremot Lottenlund Estate (gör mycket bra gin), Arilds vingård och Kullabergs vingård. Konstigt att de inte finns med trots att de gör finfina druv-­ och fruktdestillat. De får väl bli i en ny upplaga, hoppas jag.

Som en rejäl slutkläm presenteras trettio spännande recept på alla former av just groggar, bål och cocktails på både gin, rom, whisky och vodka.

Foto: Jonas Cramby. Grafisk formgivning och illustration: Hugo Sundkvist. Utgivningsdatum: 29 augusti 2025


Fler nyheter

Screenshot
Vinleverantören Iconic Wines har nyligen lanserat vinet Hilma af Klint Light Orange. Detta utan tillstånd från stiftelsen Hilma af Klints…
2 Gårdsförsäljning K-berg entré
Besöksrekord och stor ökad omsättning har gett de svenska gårdsförsäljarna både nya inkomster och lite huvudbry. Ska vinet räcka? Sedan…
3 CGC-25-toppbanner-titel
Inbjudan i samarbete med Circular Gastronomy  Nu är det slutspurt i sökandet efter idéer som gör restauranger mer cirkulära. Juryn…
5 David Sundin kokbok-titel
En lysande idé, enligt mig. Om man inte kan skapa egna nya recept kan man ju alltid låna av dem…
Screenshot
Plötsligt är hösten här – och vi dricker lite annorlunda viner. Här kommer fem viner som passar både till sjömat…
6 Queen-gruppen-titel
Snart har varenda popgrupp med några listettor ett eget vin. Men inte supergruppen Queen. Nog är det på tiden.  Ibland…
Screenshot
”Jag gjorde ett misstag – jag är ruinerad” – det var den korta kommentaren från champagneproducenten Didier Chopin när han…
Screenshot
Efter primörpresentationen av årgång 2024 i Bordeaux rapporteras om betydande prisnedgångar. Stämningen bland de stora handlarna i Europa är inte…
2 Svenskt vin – Tina och Sven-Eric+
Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen…
3 Batalla_del_Vino_titel
Ja, kanske inte direkt krig – det känns som fel ord i dessa tider. Men en rejäl kamp var det…