Svensk vinindustri växer – om inte så det knakar så åtminstone så det bubblar i alltfler jästankar. Den första organisationen för odlarna i Sverige, Svenskt Vin, slås nu samman med SBOV, organisationen där de flesta proffsodlarna finns med.
Det går bra för svenskt vin. Arealen ökar för varje säsong och kvaliteten lyfter för varje år. Och nu med gårdsförsäljning pekar mycket på att det också blir ett ekonomiskt lyft.
Det gick också bra i den internationella tävlingen The Swedish Wine Tasting för ett år sedan. Ett svenskt vin vann.
Som alla barn i början har man inte varit överens om vilken väg som är den rätta framåt. Nu är det slut med det, förhoppningsvis, när de två branschorganisationerna bli en.
Det handlar om att Svenskt Vin och SBOV går samman och bilder Branschorganisationen Svenskt Vin. Det hela kommer att manifesteras under ett konstituerande årsmöte i februari nästa år. Syftet är att ”tillsammans kraftsamla för fortsatt utveckling, tillväxt och på bästa sätt möta det stora intresset för svenskt vin”.
– Med en genensam organisation blir vi starkare tillsammans, säger Tina Berthelsen ordförande i SBOV och och Sveneric Svensson, ordförande Branschföreningen Svenskt Vin, i ett gemensamt uttalande
– Prioritet kommer fortsatt ligga i kvalitetsutveckling, säger Sveneric Svensson, ordförande Svenskt Vin.
– Vi vill även hjälpa befintliga kommersiella vingårdar hitta nya marknader internationellt och vi behöver också stötta nyetablerade vingårdar och uppmuntra tillväxt, säger Tina Berthelsen ordförande SBOV.
På bilden: Tina Berthelsen och Sveneric Svensson.
Fakta
Den kommersiella arealen av vinodling i Sverige är idag cirka tvåhundra hektar. Antalet kommersiella odlare är knappt femtio med en produktion av runt 400 000 flaskor.
Fyrtio procent av befintliga vingårdar planerar att utöka sin odling i närtid. Även geografiskt vinner vinodlingar terräng där etableringar görs ända upp i Mälardalen. Flera stora vinföretag är också på väg att etableras i främst Skåne.
Här kan du läsa om de olika branschorganisationerna: